Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vieme, koľko bude stáť letná prerábka parlamentu: Len za výmenu hlasovacích zariadení pôjde poriadny balík!

Rekonštrukcia parlamentu nebude lacná. Zobraziť galériu (4)
Rekonštrukcia parlamentu nebude lacná. (Zdroj: TASR/Martina Kriková, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Už niekoľko mesiacov v kuloároch politického diania rezonuje viacero súvisiacich tém. Ako dlho bude prebiehať a koľko bude stáť prerábka parlamentu a bude vôbec septembrová schôdza? Nuž, na tému rekonštrukcia už máme sčasti odpoveď. Totiž len výmena hlasovacích zariadení v budove Národnej rady (NR) SR v Bratislave má stáť 1,6 milióna eur. Finálna etapa prác má prebiehať počas letných prázdnin. Uviedol to odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

archívne video

Parlament odmietol návrh na 500-eurovú odmenu za účasť vo voľbách (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Nový nástroj na riadenie schôdzí, len zmluva stojí takmer milión eur

Predmetom zákazky, ktorú vyhlásila kancelária NR SR, je poskytnutie služby na vytvorenie, dodanie a implementáciu informačného systému verejnej správy s názvom Digitálny konferenčný systém. Slúžiť bude primárne ako nástroj na riadenie schôdzí NR SR. Verejné obstarávanie sa ukončilo, celková hodnota zákazky je 1.601.452,5 eura bez DPH. Zmluva o dielo na dodávku softvérového diela je vo výške 972.952,5 eura. Zvyšných 628.500 eur tvorí zmluva o podpore prevádzky, údržbe a rozvoji informačného systému na predpokladanú dobu deväť rokov.

Vieme, koľko bude stáť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martina Kríková)

Prvú etapu rekonštrukcie majú za sebou

V rámci rekonštrukcie sa dokončila prvá etapa spočívajúca v analýze a dizajne. V súčasnosti prebieha druhá etapa, teda dodanie hardvéru a licencií, pričom sa objednali hardvérové poslanecké jednotky. Od 1. júla do 1. septembra má prebiehať finálna etapa spočívajúca v nasadení a testovaní. "Dodržanie tohto termínu je podmienené ukončením ostatných prác a dodávok v termínoch podľa uzatvorených zmlúv," priblížila Kancelária NR SR. Ide napríklad o výmenu elektrorozvodov, výmenu a doplnenie počítačových sietí, obnovu zvukovej a obrazovej réžie, implementáciu a sfunkčnenie informačného systému či systém sledovania legislatívnych procesov.

Vieme, koľko bude stáť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martina Kríková)

Do rekonštrukcie môže zasiahnuť mimoriadna schôdza, ktorá môže v lete prísť prakticky kedykoľvek

Počas leta nie je zvolaná žiadna riadna schôdza. Poslanci však môžu iniciovať mimoriadne rokovanie. Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) skonštatoval, že mimoriadne rokovania by sa mohli konať v historickej budove NR SR na Župnom námestí v Bratislave a hlasovalo by sa aklamačne. "Vo všeobecnosti platí, že v prípade akejkoľvek rekonštrukcie či realizovaní stavebných prác v NR SR existuje nastavenie 'špeciálneho režimu' tak, aby dosahy na činnosť NR SR boli minimalizované," skonštatovala Kancelária NR SR.

Vieme, koľko bude stáť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martina Kríková)

Deklaruje, že má pripravený scenár aj pre mimoriadne situácie. Jeho parametre však nedosahujú výkonnosť a užívateľský komfort rokovania a hlasovania v rokovacej sále v novej budove.

Viac o téme: RekonštrukciaFinanciePrerábanieNárodná rada SRParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu