Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obranná zmluva je nevýhodná: Americkí vojaci si môžu pokojne vyčíňať! Smer žiada jej nové znenie

Robert Fico so stranou Smer-SD kritizuje aktuálne znenie obrannej zmluvy s USA. Inšpirovať by sme sa mali západnými susedmi.
Robert Fico so stranou Smer-SD kritizuje aktuálne znenie obrannej zmluvy s USA. Inšpirovať by sme sa mali západnými susedmi. (Zdroj: Getty Images, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Len pred pár dňami Slovenskom hýbala téma opitých amerických vojakov vo Zvolene, ktorí len po pár kvapkách alkoholu vyčíňali v obchodnom dome vo Zvolene. Ambasáda Spojených štátov už avizovala ich stiahnutie zo Slovenska späť do domoviny, kde ich budú čakať disciplinárne opatrenia zo strany ich veliteľov. Strana Smer-SD tvrdí, že obranná zmluva je nevýhodná a je potrebné jej opätovné otvorenie.

Smer-SD žiada znovuotvorenie obrannej zmluvy s USA. (Zdroj: Facebook/ Robert Fico)

Ešte v stredu sme vás v našom článku informovali o krokoch Spojených štátov, ku ktorým sa rozhodli po vyčíňaní dvoch príslušníkov americkej armády na území Slovenska. Na margo neakceptovateľného správania spojeneckých vojakov sa vyjadrila aj strana Smer-SD s predsedom Robertom Ficom, ktorý odmieta spojeneckú zmluvu v aktuálnom znení.

 

Výmena názorov, ku ktorej došlo medzi príslušníkmi americkej armády v potravinách vo Zvolene bola neospravedlniteľným...

Posted by U.S. Embassy Slovakia on Wednesday, May 24, 2023

„SMER - slovenská sociálna demokracia rešpektuje členstvo Slovenska v medzinárodných organizáciách, ale to neznamená, že musíme poslušne a nekriticky podpisovať medzinárodné zmluvy, kde nevystupujeme ako zmluvný partner, ale ako bábková republika,“ kritizujú aktuálne platnú zmluvu.

Príkladom by nám mali byť českí bratia...

Podľa predsedu strany majú ozbrojené sily Spojených štátov amerických povinnosť oznámiť Slovenskej republike trestné činy, ktoré spáchajú príslušníci ozbrojených síl USA. Dodáva však, že táto podmienka neplatí pri trestných činoch, za ktoré je možné uložiť pokutu alebo trest odňatia slobody do troch rokov. „Hovoríme to opäť a neradi, ale mali sme pravdu. Česi aktuálne podpísali obdobnú obrannú zmluvu s USA, ako Slovensko pred rokom, ale so zásadne lepšími podmienkami,“ komentuje strana na sociálnej sieti.

Podľa Fica sa tak do skupiny trestných činov, ktoré USA nemusí Slovensku oznámiť zaraďuje obrovské množstvo z nich. „Sú tam všetky druhy výtržníctva, krádeže, dokonca tam je úmyselné ublíženie na zdraví,“ komentuje predseda.

Najvhodnejším krokom podľa strany Smer by tak bolo opätovné otvorenie zmluvy s tým, že tá by sa mala vrátiť na rokovací stôl. „Česká republika si do určitej miery uchránila svoju suverenitu, lebo núti ozbrojené sily Spojených štátov aby nahlasovali prakticky všetky významnejšie trestné činy,“ priblížil Fico. Slovensko by sa tak podľa predsedu malo vydať podobnou cestou.

Viac o téme: Robert FicoFicoUSASmerObranná zmluvaOpití americkí vojaciTrestné činy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu