Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SLEDUJEME ONLINE Búrky zanechávajú za sebou spúšť: Čo nás čaká v nasledujúcich dňoch? Na TOTO sa pripravte

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Slovensko zasiahlo extrémne počasie. Po niekoľkých nádherných slnečných dňoch s minimom búrok príroda opäť ukazuje svoju silu. Výrazné frontálne búrky, ktoré od popoludnia úradovali a na niektorých miestach ešte stále úradujú, priniesli mimoriadne silný vietor, krúpy ale aj silný prívalový dážď. Zostávajú zatopené cesty aj domy. Ani streda nebude zaliata slnkom.

  • Slovensko má za sebou vlnu silných búrok.
  • Mnohé cesty sú zatopené a uzavreté.
  • Meteorologické výstrahy 1. a 2. stupňa sú vyhlásené na väčšine územia Slovenska s výnimkou okresov na východe krajiny.
  • Situácia na Morave v Českej republike je tiež vážna, búrky bičujú južné územie Česka už od skorých ranných hodín

Búrky a lejaky nás neopustia ani v stredu

Slovensko má za sebou prvé tohtoročné búrky, ktoré boli naozaj silné. Na strednom a západnom Slovenku neskoro večer utíchli, no hasiči majú plné ruky práce s odpratávaním škôd. V stredu sa presunú na východ Slovenska, no zrážky si užijú aj obyvatelia stredného Slovenska. Na západe by mala byť po dnešnom búrlivom popoludní pokojnejšie a vykukne aj slnko. Dážď a prehánky však nie sú vylúčené ani v tejto časti úzeia. Teploty sa budú pohybovať od 17 do 25 stupňov Celzia.

Vo štvrtok by sa mali búrky objaviť iba výnimočne, na niektorých miestach očakávajte prehánky. Od piatku by sa malo počasie upokojiť úplne a od búrok si oddýchneme. Čaká nás opäť vcelku príjemný víkend, aj keď teploty sa podľa predpovedí nebudú šplhať do takých výšok ako sme si užili počas uplynulého víkendu.

Situáciu sledujeme ONLINE:

Situácia po búrke na Bajkalskej ulici v Bratislave (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

 

21:30 Búrky pomaly zanikajú. Na Slovensku udrelo podľa portálu imeteo.sk vyše 15 000 bleskov.

20:15 Hasiči zasahovali v súvislosti s odstraňovaním následkov nepriaznivého počasia doteraz celkom 95-krát. Najvážnejšia situácia bola v Trnavskom kraji, kde hasiči zasahovali 31-krát a v Bratislavskom kraji, kde bola ich pomoc potrebná 20-krát. V Nitrianskom kraji boli hasiči privolaní k 16 udalostiam a v Žilinskom kraji zasahovali 10-krát. Na mnohých miestach hasiči naďalej zasahujú.

 

Nárast výjazdov hasičov v súvislosti s nepriaznivým počasím ⛈️🚨 Búrka, ktorá zasiahla územie Slovenska spôsobila nárast...

Posted by Hasičský a záchranný zbor on Tuesday, May 23, 2023

19:45 Výstrahy prvého a druhého stupňa pred povodňami platia pre viaceré okresy na západnom a strednom Slovensku. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

Hydrologická výstraha druhého stupňa platí pre celé Záhorie - krajný západ okrem Skalice, Dolný a Horný Hron a okresy Bratislava, Komárno, Trnava, Pezinok, Piešťany, Nové Zámky - sever, Prievidza, Veľký Krtíš, Krupina, Levice - východ a Rimavská Sobota.

Prvostupňové výstrahy pred prívalovou povodňou platia pre celé Stredné a Horné Považie, Liptov, Kysuce a okresy Hlohovec, Galanta, Šaľa, Senec, Dunajská Streda, Nové Zámky - juh, Dolný Kubín, Nitra, Zlaté Moravce, Topoľčany a Partizánske.

Zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom trvá do 23.00 v celom Banskobystrickom a Nitrianskom kraji, vo viacerých okresoch v Žilinskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji a v okrese Rožňava.

SLEDUJEME ONLINE Búrky zanechávajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

19:10 Polícia upozorňuje na viaceré uzavreté cesty v Trnavskom kraji.

 

V OKR.SENICA JE ZAPLAVENÁ CESTA AJ DOM, SILNÁ BÚRKA JE AJ V MESTE TRNAVA Akt.19.13 h:❗️UZAVRETÉ VIACERÉ...

Posted by Polícia SR - Trnavský kraj on Tuesday, May 23, 2023

18:00 Na území Bratislavy došlo k čiastočnému zaplaveniu cestných komunikácií a následnej tvorbe kolón, upozorňuje na sociálnej sieti polícia. Vyzývajú vodičov, ak je to možné, aby počkali s presunom motorovými vozidlami do doby poklesu vody na cestných komunikáciách.

17:55  Udrelo už cez 10 000 bleskov, informuje portál imeteo.sk. 

17:42 Silná búrka v obci Kokava nad Rimavicou v Poltárskom okrese spôsobila v utorok popoludní povodeň. Potvrdil to starosta obce Ján Chromek s tým, že zranenia obyvateľov ani úmrtia však zatiaľ neevidujú.

17:35 Polícia upozorňuje vodičov aj na zaplavenú cestu v okrese Trnava. Zaplavené sú niektoré úseky cesty II/500 Senica – Kunov a aj cesty v okolí obce Sobotište. V obci Kunov bol ohlásený taktiež vytopený rodinný dom.

Husté blato na ceste nahlásil vodiť na hlavnom ťahu cesty I/51 z Trstína na obec Boleráz a cesta je aktuálne stále neprejazdná. Dopravu komplikujú aj popadané konáre na vozovke v rýchlom jazdnom pruhu na diaľnici D1 Voderady v smere na Bratislavu.  

SLEDUJEME ONLINE Búrky zanechávajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/ Polícia SR - Trnavský kraj)

17:30 Prívalové dažde spôsobujú na Slovensku lokálne záplavy. Na ceste medzi obcami Kokava nad Rimavicou a Lehota nad Rimavicou sa leje masívny prúd vody. Živel zaplavil už aj okolité polia.

17:25 Búrky od rána úradujú aj v Českej republike, diaľnicu D55 zaplavil prúd vody. Prívalové dažde zaplavili diaľnicu na Morave a situácia na úseku je nebezpečná a situácia v tomto regióne je zároveň najvážnejšia. Autá na diaľnici D55 zastavujú, niektoré z nich dokonca stiahol prúd vody a ostali nehybne stáť. Situácia je podľa portálu iMeteo vážna aj v neďalekej obci Otrokovice, kde sa mestom valí prúd vody, ktorý zaplavuje polia a cesty.


Búrky, ktoré sa vyskytovali doteraz na našom území, boli prevažne orografického charakteru. Meteorológovia upresnili, že zatiaľ čo ich „iniciáciu vo vlhkom a teplom instabilnom prostredí zabezpečovali hory“, tentokrát to je inak. Búrkové mračná priniesol studený front a tak je predpoklad, že budú o to intenzívnejšie a prídu v dvoch vlnách.

Silný dážď zasiahol Bratislavu

Bratislavu zasiahol silný dážď: Padajú aj krúpy (Zdroj: TopkyJán Zemiar)

Prvá vlna búrok sa obajvila v oblasti stredného Slovenska. Boli sprevádzané silnými zrážkami spolu s krúpami. Majú zväčša lokálny charakter a sú veľmi výdatné. Medzičasom sa však z Rakúska a Česka presunul nad naše územie studený front s frontálnymi búrkami, ktoré sa spojili do jedného búrkového systému a spôsobili výraznú zmenu.

 

Front prinesie prehánky a búrky, aj intenzívne Dnes nás postupne čakajú prehánky a búrky, najmä na západnom a strednom...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Tuesday, May 23, 2023

Nad Rakúskom, Českou republikou a nad západným Slovenskom hrozia aj supercelárne búrky do 18-tej hodiny večer. S extrémnym počasím hrozí dokonca aj tornádo alebo veľké krúpy. Vietor by mohol dosiahnuť rýchlosť až 80 km/h ale hrozbu predstavuje aj silný prívalový dážď. Západné Slovensko tak môžu zasiahnuť jedny z najnebezpečnejších búrok roka.

Vo viacerých okresoch hrozia prívalové povodne a silné búrky

Vo viacerých okresoch hrozia prívalové povodne a silné búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého a druhého stupňa, o ktorých informuje na svojom webe. V okresoch Trnava, Senica, Myjava, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Brezno, Lučenec, Detva, Poltár, Rimavská Sobota a Revúca vydali meteorológovia výstrahy pred prívalovou povodňou druhého stupňa. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," upozornili.

Intenzívny dážď môže podľa SHMÚ vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie najmä malých tokov. "Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov, ako napríklad stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestnej komunikácie," priblížil SHMÚ. Prvostupňové výstrahy pred prívalovou povodňou platia pre okresy Rožňava, Košice-okolie - Bodva, Gelnica, Ilava, Púchov Považská Bystrica, Bytča, Žilina - Rajčanka, Žilina - sever, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Liptovský Mikuláš. Vývoj hydrologickej situácie budú meteorológovia priebežne aktualizovať.

SLEDUJEME ONLINE Búrky zanechávajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom sa týka celého Slovenska, okrem krajného východu. Výstrahy druhého stupňa platia pre takmer celý Bratislavský a Trnavský kraj a tiež okresy Myjava, Nové Mesto nad Váhom a Trenčín. Meteorológovia tam hovoria o malej pravdepodobnosti výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 40 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra 70 až 90 kilometrov za hodinu a s krúpami. "Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká," upozornili a doplnili, že predstavujú rovnako veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie. Meteorológovia v tejto súvislosti radia verejnosti venovať zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a tiež sledovať pokyny krízových zložiek.

Prívalové povodne hrozia aj v Bratislave

SHMÚ varuje pred prívalovými povodňami aj v Bratislave. O výstrahách druhého stupňa informuje na svojom webe.  "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," upozornili meteorológovia.

Viac o téme: PočasieTornádoSupercelaSupercelárne búrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu