Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rozsudok v prípade Kuciaka vyvoláva otázky: Zsuzsová ako hlavná postava v epickej tragédii! Vražda z lásky?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

PEZINOK - Aj druhý rozsudok senátu Špecializovaného trestného súdu pod vedením Ruženy Sabovej vyvolal v spoločnosti hnev a množstvo otázok. Prokurátori v ňom vidia veľa logických pochybení. Podľa sudcov si totiž vraždu novinára Jána Kuciaka objednala Alena Zsuzsová bez vedomia Mariana Kočnera. Súd ju za to odsúdil na 25 rokov za mrežami vo väzení s najprísnejším stupňom stráženia.

V piatok popoludní rozhodoval Špecializovaný trestný súd v Pezinku o štvorici obžalovaných. Marian Kočner a Alena Zsuzsová si podľa prokurátorov objednali vraždu novinára Jána Kuciaka, ale plánovali aj zavraždiť súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, prokurátora Petra Šufliarskeho či terajšieho šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry Daniela Lipšica. V prípade prípravy vrážd prokurátorov boli obžalovaní aj Dušan Kracina a Darko Dragić. 

Rozsudok čítala predsedníčka senátu Ružena Sabová vyše hodiny a jeho odôvodnenie takmer tri hodiny. Alenu Zsuzsovú súd uznal vinnou z objednávky vraždy novinára, ale aj z toho, že plánovala a objednávala vraždu prokurátorov. Naopak, Mariana Kočnera súd už druhýkrát spod obžaloby oslobodil. Osem rokov dostal aj Dušan Kracina, ktorý sa mal na príprave vrážd prokurátorov podieľať a Srb Darko Dragić si dočasne môže vydýchnuť, pretože ho súd oslobodil. 

Vypočujte si rozsudok v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a príprave vrážd prokurátorov

Súd rozhodol v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka (Zdroj: Topky/Maarty)

Zsuzsová ako epická "hrdinka"

Za minimálne kontroverzné považujú ľudia odôvodnenie Špecializovaného trestného súdu. Podľa neho si totiž vraždu novinára objednala Alena Zsuzsová bez vedomia Mariana Kočnera. Súd to odôvodnil tak, že Alena Zsuzsová, ktorú Kočner finančne podporoval, sa bála straty prostriedkov, pretože články Jána Kuciaka ohrozovali jej sponzora. Zároveň bola na ňom závislá aj emočne. 

Pojednávanie na Špecializivanom trestnom súde v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a príprave vrážd prokurátorov
Zobraziť galériu (5)
Pojednávanie na Špecializivanom trestnom súde v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a príprave vrážd prokurátorov  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obžalovaná si mala vraždu objednať u Zoltána Andruskóa. Podľa súdu na to existujú priame dôkazy, zatiaľ čo pri Kočnerovi nie. Odkiaľ však mala nezamestnaná Zsuzsová takú veľkú finančnú hotovosť? Z ústneho odôvodnenia súdu vyplýva, že si mala "šetriť" a Kočner neskúmal jej výdavky. Jedným z dôkazov je aj hotovosť 20-tisíc eur, ktoré vyšetrovatelia našli pri domovej prehliadke obžalovanej. 

Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov
Zobraziť galériu (5)
Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Rovnako si podľa súdu Zsuzsová objednala u Andruskóa vraždu prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Aj to mala urobiť bez vedomia Mariana Kočnera. Prečo potom Andruskó vypovedal, že informáciu o tom, že si Kočner objednáva vraždy, mal priamo od Zsuzsovej? Súd to vysvetlil tak, že obžalovaná Andruskóovi predostrela verziu s Kočnerom, aby pred ním deklarovala finančné krytie. Zsuzsová tak dostala 25 rokov vo väzení s najprísnejším stupňom stráženia a rodine musí zaplatiť 160-tisíc eur. 

Rodina je z verdiktu zhrozená

Rozsudok si v piatok poobede prišli vypočuť aj rodičia zavraždeného novinára spolu s jeho súrodencami. Rovnako prišla aj mama a príbuzní zavraždenej Martiny Kušnírovej. Po druhom oslobodzujúcom rozsudku pre Mariana Kočnera sa zdvihli a s plačom a hnevom opustili pojednávaciu miestnosť. 

Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov
Zobraziť galériu (5)
Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Absolútne nechápem. Zsuzsová odsúdená, Kočner nevinný," skonštatoval otec Jána Kuciaka. Rodina zavraždených je z rozsudku sklamaná. "Fuj nášmu súdnictvu," povedala mama Martiny Kušnírovej. Vulgárne tiež zanadávala. Kuciakovci sa podľa vlastných slov voči rozsudku odvolajú. "To tak nemôže ostať," dodali. Aj prokurátori a zástupcovia poškodených avizovali, že podajú odvolanie. Podľa nich bolo v odôvodnení rozsudku viacero logických chýb. 

"Teší nás, že súd považuje Zoltána Andruskóa za vierohodného. V odvolacom konaní sa budeme snažiť dať čo najvyčerpávajúcejšie argumenty pre to, aby Najvyšší súd mohol znovu vec posúdiť v celej šírke dokazovania," povedal prokurátor Matúš Harkabus. Len ťažko akceptuje argument súdu o tom, že by mala Alena Zzsuzsová pripravovať vraždy bez Kočnera. Odsúdenie obžalovanej však podľa jeho slov odkláňa verejnú debatu od údajných alternatívnych objednávateľov.

Podľa splnomocnenca Kuciakovcov Romana Kvasnicu sa odsúdením Zsuzsovej zmenila situácia z pohľadu hľadania spravodlivosti pre zavraždeného novinára a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú k lepšiemu. "Prvostupňový súd viacero a možno až všetky pochybenia z pôvodného konania zopakoval, niektoré ešte prehĺbil," doplnil ďalší splnomocnenec rodiny zavraždeného novinára Peter Kubina.

Rozsudok prekvapil aj prezidentku

Nielen verejnosť, ale aj politici a hlava štátu boli prekvapení z verdiktu Špecializovaného trestného súdu. Prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti uviedla, že je z rozsudku v kauze vraždy Jána Kuciaka sklamaná a prekvapená. Rozhodnutie však podľa nej treba rešpektovať. Premiér Ľudovít Ódor rozhodnutie súdu plne rešpektuje, aj keď sa osobne nevie ubrániť zmiešanému pocitu. Na rozhodnutie reagovali aj politici naprieč politickým spektrom. Expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico sa na verdikt pozerá s rešpektom. Tlak médií na odsúdenie označil za enormný.

Rozsudok v prípade Kuciaka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Treba však dodať, že rozhodnutie senátu Špecializovaného trestného súdu o Marianovi Kočnerovi nie je rozhodnutím o jeho nevine. Rozsudok je neprávoplatný a bude opäť rozhodovať Najvyšší súd. 

Viac o téme: VraždaRozsudokJán KuciakAlena ZsuzsováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu