Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hegerovi Demokrati zrejme takúto facku nečakali: Prišli s návrhom spájania sa a ... nastala studená sprcha

Strana Demokrati Zobraziť galériu (3)
Strana Demokrati (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Demokrati prišli na nedeľné (21.5.) rokovanie strán s návrhom, ktorý sami nevedeli garantovať. Potvrdil to líder strany Modrí - Európske Slovensko Mikuláš Dzurinda. Rokovanie sa skončilo nedohodou.

"Ten návrh znel, aby štyri strany, účastné na rokovaní, išli do volieb pod názvom, zahŕňajúcim všetky štyri strany. Súbežne s prednesením tohto návrhu však samotní Demokrati opakovane uvádzali, že realizácia takéhoto návrhu je vzhľadom na časovú napätosť otázna, až nereálna," priblížil Dzurinda.

Video: Tlačová beseda Chaosu sa nezúčastníme - a rovnako nebudeme šiť veci horúcou ihlou

Tlačová beseda Chaosu sa nezúčastníme - a rovnako nebudeme šiť veci horúcou ihlou (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Hegerovi Demokrati zrejme takúto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Predseda strany Most-Híd 2023 László Sólymos skonštatoval, že spôsob, akým Demokrati vstúpili do rokovaní, ho mrzí, no neprekvapuje. "Veď sme toho boli svedkami tri roky. Dôvera sa nebuduje pred kamerami, ale za zatvorenými dverami, dodržaním dohôd," podotkol.

Férovú ponuku strany odmietli

Na nedeľnom rokovaní sa zišli mimoparlamentné strany Demokrati, Modrí - Európske Slovensko, Most-Híd 2023 a zoskupenie Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana. Demokrati uviedli, že dali férovú ponuku na spoločný postup, ktorú ostatné strany odmietli. Ak by si to strany rozmysleli, majú podľa Demokratov u nich dvere otvorené.

Hegerovi Demokrati zrejme takúto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zoskupenie strán okolo Maďarského fóra v pondelok potvrdilo, že sa nechce spojiť s Demokratmi. Sú však otvorení rokovaniam s Modrými Mikuláša Dzurindu, Mostom-Híd 2023 či Alianciou. Most-Híd 2023 sa dohodol na strategickej volebnej spolupráci so stranou Modrí - Európske Slovensko Mikuláša Dzurindu. Predčasné voľby do Národnej rady SR majú byť v sobotu 30. septembra. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zatiaľ termín oficiálne nevyhlásil.

Viac o téme: NávrhMikuláš DzurindaDemokratiEduard HegerModrí - Európske Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu