Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

PRÁVE TERAZ Zmiznuté lietadlo na Orave našli: Tragická dohra, pilot neprežil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Orave pátrali po malom lietadle, ktoré vo štvrtok podvečer zmizlo z radarov. Potvrdil to podpredseda Oravského záchranného systému Igor Janckulík. Našli ho až v piatok popoludní, bohužiaľ, potvrdili sa najhoršie obavy.

aktualizované 15:54 Zmiznuté malé lietadlo na Orave našli, pilot neprežil

Zmiznuté malé motorové lietadlo, po ktorom od štvrtkového (18. 5.) večera pátrali na Orave, sa podarilo nájsť v piatok popoludní za pomoci vrtuľníkov. Pilot nehodu neprežil. Na sociálnej sieti to potvrdil podpredseda Oravského záchranného systému Igor Janckulík.

Trosky lietadla spozorovali policajti z vrtuľníka ministerstva vnútra v lesnom poraste v katastri obce Novoť v okrese Námestovo. "Miesto nálezu ju uzavreté, pretože budú pokračovať všetky potrebné úkony spojené s dokumentovaním leteckej havárie," uviedla pre TASR žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková. Dodala, že už vyrozumeli Letecký a námorný vyšetrovací útvar Bratislava.

Stroj našli v lese pri Novoti. Riadiť ho mal profesionálny maďarský pilot, ktorý štartoval v Topoľčanoch a smeroval do Bialsko Bialej v Poľsku. Približne o 18.30 h mali svedkovia počuť lietadlo v okolí Zázrivej. Z radarov sa stratilo zhruba o 18.45 h nad Oravskou Lesnou. Pilot mal vyslať aj tzv. SOS signál. Lietadlo s pilotom hľadali ľudia z Oravského záchranného systému, dobrovoľní hasiči, polícia, Horská záchranná služba či Záchranný systém Slovensko, pomáhali aj Poliaci. Nad oblasť možného pádu vyslali aj vrtuľník Letky Ministerstva vnútra SR a vojenský vrtuľník z Prešova.

 

Musím oznámiť smutnú spravu. Pilot malého motorového lietadla bol nájdený za pomoci vrtuľníkov. Žiaľ, bol nájdený...

Posted by Igor Janckulík on Friday, May 19, 2023

Pilotoval ho maďarský občan

"Polícia nás požiadala o pomoc pri pátraní po malom motorovom lietadle, ktoré pilotoval zrejme maďarský občan a išiel smerom na Poľsko," priblížil Janckulík. Do pátrania sa už zapojila aj poľská strana - polícia, armáda a GOPR, informoval Janckulík. "Spolupráca je veľmi dôležitá a v týchto chvíľach na veľmi dobrej úrovni," zhodnotil.

Približne o 18.30 h mali svedkovia počuť lietadlo v okolí Zázrivej. "Bola obrovská hmla, lietadlo nevideli, len počuli, že mu vynecháva motor," uviedol. Lietadlo sa stratilo z radarov približne o 18.45 h nad Oravskou Lesnou. Pilot mal vyslať aj tzv. SOS signál. "Máme informácie, že približne o päť minút neskôr išlo smerom na Novoť alebo Poľsko," dodal. Keďže lokalizácia nie je presná, je podľa neho potrebné prehľadávať relatívne veľké územie.

Po zmiznutom malom lietadle na Orave stále pátrajú, v noci ho hľadalo sto ľudí-2

Malé lietadlo, ktoré vo štvrtok (18. 5.) večer zmizlo z radarov na Orave, stále nenašli. Ako v piatok ráno potvrdil podpredseda Oravského záchranného systému Igor Janckulík, aktuálne pokračujú v pátraní. V noci sa doň zapojilo vyše 100 ľudí.

 

Súčinnosť záchranárov HZS pri pátraní po lietadle Dňa 18.05.2023 v nočných hodinách bola Horská záchranná služba...

Posted by Horská záchranná služba on Thursday, May 18, 2023

Janckulík uviedol, že prehľadali Oravskú Lesnú a široké okolie, no bezúspešne. "Ideme smerom do Novote, ešte tam máme informácie od svedkov, ktorí nám volajú. V noci sa do akcie zapojilo vyše sto ľudí. Medzi nimi Oravský záchranný systém, dobrovoľní hasiči, polícia aj Záchranný systém Slovensko z Trnavy, Serede s dronmi," vymenoval.

Lietadlo mal podľa Janckulíka riadiť profesionálny maďarský pilot, ktorý mal nalietaných 4500 hodín. Štartoval v Topoľčanoch, smeroval do Bialsko Bialej v Poľsku. Približne o 18.30 h mali svedkovia počuť lietadlo v okolí Zázrivej. Lietadlo sa stratilo z radarov približne o 18.45 h nad Oravskou Lesnou. Pilot mal vyslať aj tzv. SOS signál.

Polícia prebrala podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru (PZ) v Žiline Zuzany Šefčíkovej z Leteckého úradu Slovenskej republiky Bratislava nepotvrdenú informáciu o páde malého lietadla po 20.00 h. "S poslednou spresnenou lokalizáciou o 18.43 h preletom nad vrcholom Okruhlica. V lietadle mal byť iba pilot štátnej príslušnosti Maďarska. Na miesto boli okamžite vyslané všetky dostupné sily a prostriedky. O pomoc a spoluprácu sme požiadali Horskú záchrannú službu, Hasičský a záchranný zbor, dobrovoľníkov a dobrovoľné hasičské zbory z priľahlých obcí, ako aj Orava Rescue systém," dodala.

Nad oblasť možného pádu malého lietadla vyslali pátrať vrtuľníky

Nad oblasť možného pádu malého lietadla na Orave vyslali pátrať vrtuľník Letky ministerstva vnútra a vojenský vrtuľník z Prešova. Potvrdila to v piatok popoludní žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková. Dodala, že do hľadania je zapojené aj lietadlo poľskej polície.

 

OD VČERAJŠIEHO VEČERA PÁTRAME NA ORAVE PO LIETADLE Z Leteckého úradu Slovenskej republiky Bratislava sme krátko po...

Posted by Polícia SR - Žilinský kraj on Friday, May 19, 2023
Viac o téme: RadaryLietadloPátranieOravaZmieznutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu