Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Opozícia bude mať prvýkrát zastúpenie v SPF

BRATISLAVA - Opozícia bude mať podľa premiéra Roberta Fica prvýkrát zastúpenie v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF).

Ako uviedol dnes na tlačovej besede, dvaja nominanti opozície, do výberu ktorých nebude nikto zasahovať, budú členmi jedenásťčlennej pozemkovej komisie. Tá bude šéfovi fondu dávať odporúčacie stanovisko k prevodom pôdy. Fico preto nechápe, čo ešte opozícia chce. Opýtal sa, či to má byť napríklad funkcia generálneho riaditeľa.

Vpustenie opozície do kontroly Slovenského pozemkového fondu (SPF) nie je podľa poslancov NR SR za SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej a Pavla Freša o reálnej kontrole fondu opozíciou. Ako ďalej uviedla na dnešnej tlačovej besede k návrhu zákona o SPF, ktorý bude predmetom utorňajšej mimoriadnej schôdze parlamentu, účasť opozície v pozemkovom fonde je "robenie alibi pre vládnu koalíciu" za všetko to, čo sa bude diať na SPF.

Poslankyňa reagovala na predbežný návrh zákona o SPF, podľa ktorého rada SPF má pracovať ako kolektívny orgán, teda má mať aj kompetencie kontrolovať len ako kolektívny orgán. To podľa nej v praxi bude znamenať, že ak ktorýkoľvek člen rady SPF, napríklad za opozíciu, bude potrebovať získať nejaké informácie, materiály alebo čokoľvek na to, aby mohol reálne kontrolovať, bude mu to musieť odsúhlasiť rada fondu. "Pokiaľ mu jedenásťčlenná rada SPF pod vedením koalície takúto požiadavku na informácie schváli, tak sa k týmto materiálom dostane, inak nie," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu