Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Novinka zo Súdnej rady: Zasadnutia bude môcť verejnosť sledovať aj online

Zasadnutie Súdnej rady
Zasadnutie Súdnej rady (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Pravidelné zasadnutia Súdnej rady SR bude môcť verejnosť sledovať aj v priamom prenose. Prvé streamovanie má byť spustené na najbližšom zasadnutí rady 16. mája so začiatkom o 9.00 h. Doteraz bolo možné sledovať verejné zasadnutie len priamo v Miestodržiteľskom paláci. Informovala o tom hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

"Zabezpečenie priameho prenosu zo zasadnutí Súdnej rady bolo zrealizované najmä na základe požiadavky niektorých členov Súdnej rady. Požiadavka je v súlade s tým, že zasadnutia Súdnej rady sú podľa zákona verejné," poukázal predseda rady Ján Mazák. Keďže princíp verejnosti sa dá podľa neho pozitívne podporiť aj streamovaním, Mazák požiadavke vyhovel.

archívne video

Prezidentka Čaputová vymenovala sudcov všeobecných súdov (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Na forme, obsahu a vedení zasadnutia sa nič nemení

Živý prenos bude možné sledovať na oficiálnom webovom sídle Súdnej rady, kde budú dostupné aj jednotlivé výsledky hlasovania. "Nemení sa nič na forme, obsahu a vedení zasadnutí, len nás môže sledovať viacero očí v priamom obraze," doplnil Mazák, ktorý nepredpokladá "nejaký špecifický vplyv" na členov Súdnej rady.

"Azda budeme všetci pri formulovaní stanovísk, diskusných príspevkov a návrhov viac pozorní, uvážliví a dôsledne kompetentní," poznamenal. Podľa neho sa nedá vylúčiť ani to, že zvýšená pozornosť verejnosti povedie k výrazne pokojnejšiemu a nekonfrontačnému priebehu zasadnutí, "bez nervozity, zvyšovania hlasu a osobných poznámok".

Viac o téme: Priamy prenosSúdna radaZasadnutiaStreamovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu