Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dobré správy! Zamestnanosť sa zvýšila vo väčšine sledovaných sektorov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Počet zamestnaných osôb sa zvýšil v marci 2023 v šiestich spomedzi desiatich sledovaných odvetví ekonomiky. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V marci pokračoval výrazný rast zamestnanosti v odvetví ubytovania, pričom sa stále iba dopĺňali voľné pozície po zamestnancoch prepustených počas pandémie. V informáciách a komunikácii počet zamestnaných osôb vzrástol o 2,4 %, v reštauráciách a pohostinstvách o 1,1 %, v ostatných odvetviach ich rast neprekročil 1 %.

archívne video

Krajniak: Nezamestnanosť na Slovensku v marci klesla na 5,61 % (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kde zaznamenali pokles?

Najväčší zamestnávateľ, priemysel, mal zamestnanosť rovnakú ako v marci 2022, čím sa prerušilo rok trvajúce obdobie poklesu počtu zamestnancov. Rovnako ako vo februári pokračoval pokles zamestnaných osôb v troch odvetviach, a to vo vybraných trhových službách, veľkoobchode a v doprave a skladovaní.

V prvom štvrťroku 2023 sa zvýšil počet zamestnaných osôb v siedmich z desiatich sledovaných odvetví. Najviac stúpol v ubytovaní o 7,1 %, nasledovalo odvetvie informácií a komunikácie s rastom o 2,5 %. V ostatných odvetviach zamestnanosť rástla do 1 %. Zamestnanosť medziročne nižšiu o 3 % mali vybrané trhové služby, veľkoobchod o 1,2 % a priemysel o 0,6 %.

Viac o téme: EkonomikaRastPrácaZamestnanosťOdvetvia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu