Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Akú aktuálnu hodnotu má zlato? Jeho ceny v tomto týždni mierne klesli

(Zdroj: unsplash.com/Jingming Pan)

NWE YORK - Cena zlata v piatok (12. 5.) takmer stagnovala a zostáva nad hranicou 2000 USD za uncu (31,1 gramu). Za celý týždeň sa však mierne oslabila. Hlavným dôvodom bolo posilnenie dolára.

Júnový kontrakt na zlato na komoditnej burze Comex v piatok stratil 70 centov alebo 0,03 % a uzavrel na 2019,80 za uncu. Za celý týždeň klesol o 0,3 %. Spotová cena zlata sa v piatok znížila o 4,28 USD alebo 0,21 % na 2010,77 USD za uncu. Júlový kontrakt na striebro sa znížil o 0,270 USD alebo 1,11 % na 24,154 USD za uncu.

archívne video Ryžovanie zlata v priestoroch opálových baní na Dubníku

Ryžovanie zlata v priestoroch opálových baní na Dubníku (Zdroj: TASR/František Iván)

Dolár podporili slová členky rady guvernérov americkej centrálnej banky (Fed) Michelle Bowmanovej, podľa ktorej menová politika bude musieť nejaký čas zostať dostatočne reštriktívna, aby Fed spomalil infláciu a vytvoril podmienky na podporu udržateľne silného trhu práce.

Medzi ďalšie faktory, ktoré mali takisto pozitívny vplyv na dolár, patril nárast napätia v americkom bankovom sektore a nevyriešený politický spor v Kongrese, týkajúci sa dlhového stropu. To spoločne s obavami, že ekonomika USA smeruje do recesie, podporilo atraktivitu dolára ako bezpečného prístavu.      

Dolárový index si v piatok polepšil približne o 0,65 % a vzrástol na 102,71 bodu

Nálada spotrebiteľov v USA sa v máji znížila viac, než sa čakalo, a aktuálne je najhoršia za 6 mesiacov. Index spotrebiteľskej dôvery v máji padol na 57,7 bodu zo 63,5 bodu v apríli, uviedla v piatok Michiganská univerzita vo svojom predbežnom odhade. Ekonómovia počítali so znížením indexu len na úrovni 63 bodov. Index sa dostal na najnižšiu úroveň od novembra 2022, keď klesol až na 56,8 bodu.

Správa Michiganskej univerzity tiež ukázala, že päťročné inflačné očakávania stúpli na 3,2 % z 3 % a dostali sa na najvyššiu úroveň od roku 2011. Investorov tiež znepokojuje spor v Kongrese, týkajúci sa dlhového stropu. Rozpočtový výbor Kongresu CBO v piatok varoval, že Spojené štáty by sa počas prvých dvoch júnových týždňov mohli dostať do platobnej neschopnosti, ak sa demokrati a republikáni nedohodnú na zvýšení dlhového stropu.

Viac o téme: CenyPoklesVývojZlato
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu