Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tvrdé slová hnutia Progresívne Slovensko! Hlasovanie Národnej rady považujeme za rozvrat základov ochrany životného prostredia

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) vníma hlasovanie parlamentu za posledné dva dni ako rozvrat základov ochrany životného prostredia a vylúčenie verejnosti z rozhodovania. Tvrdí, že vzniklo nové spojenectvo Sme rodina, OĽANO, Smer-SD, Hlas-SD a "fašistov", ktoré sa rozhodlo zlikvidovať životné prostredie na Slovensku. Informovala o tom Tereza Mikáčová z komunikačného oddelenia PS.

"Progresívne Slovensko nesúhlasí so schválenými návrhmi z dielne Sme rodina a OĽANO, ktoré prenášajú proces posudzovania dopadov výstavby na životné prostredie (EIA) pod nový úrad. Ten má kompetenčne spadať pod rezort nominanta Sme rodina a podpredsedu vlády Štefana Holého a vo veci má rozhodovať bez náležitej spätnej väzby," uviedlo hnutie.

Archívne video: Šimečka hovoril o výbere daní, no číslo, ktoré vyslovil, je extrémne vysoké

Šimečka hovoril o výbere daní, no číslo, ktoré vyslovil, je extrémne vysoké (Zdroj: Facebook/Michal Šimečka - Progresívne Slovensko)

Zmeny podľa europoslanca Michala Wiezika (PS) oslabujú rolu verejnosti v pripomienkovaní a idú v prospech novej výstavby. Životné prostredie sa pri nových projektoch dostane na druhú koľaj a prioritu budú mať najmä záujmy developerov. "O dôležitých dopadoch výstavby na životné prostredie sa tak bude rozhodovať štýlom neslávne známeho paragrafu 363," podotkol Wiezik. Pripomína, že v minulosti práve občiansky aktivizmus a verejný tlak pomohol zastaviť škodlivé projekty. Europoslanec a podpredseda PS Martin Hojsík tvrdí, že Slovensko tak ohrozuje svoje medzinárodné záväzky, ako aj právo ľudí spolurozhodovať. "Pokiaľ bude sporná legislatíva napadnutá na súde pre porušenie medzinárodných a európskych záväzkov, Slovensku hrozia miliónové pokuty," doplnil Hojsík.

Proces EIA je podľa Wiezika potrebné zjednodušiť, nie však na úkor hlasu verejnosti a odborníkov. Lídrom zmeny musí byť ministerstvo životného prostredia a garantovať hlas verejnosti v procese. "Bez znalosti dopadov na životné prostredie nevieme garantovať zachovanie prírodného bohatstva Slovenska," poznamenal Wiezik. Poslanci Národnej rady SR v stredu definitívne schválili novelizáciu viacerých zákonov v oblasti ochrany životného prostredia v súvislosti s reformou stavebnej legislatívy. Majú sa tak odstrániť prekážky fungovania novej stavebnej legislatívy. Novela reflektuje na zmeny v procesoch územného konania a výstavby. Súčasťou integrovaného povoľovania stavieb bude aj konanie o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Viac o téme: PoslanciNárodná rada Slovenskej republikyProgresívne SlovenskoMimoparlamentné hnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu