Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanci nemajú hlasovať za novelu nadačného zákona, vyzývajú nadácie: Neriešia práva LGBTI+ párov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

BRATISLAVA - Zástupcovia 11 nadácií vyzvali poslancov Národnej rady (NR) SR, aby nezaradili návrh novely zákona o nadáciách do ďalšieho legislatívneho procesu. Tvrdia, že vznik tzv. súkromných nadácií nerieši práva LGBTI+ párov, ale slúži ako zámienka pre presadenie záujmov úzkeho okruhu oligarchov. Informoval o tom Šimon Ondruš z Nadácie Zastavme korupciu.

Návrh podľa nich otvára dvere pre financovanie nelegálnej činnosti či vytváranie neprehľadných finančných a korupčných schém bez akejkoľvek verejnej kontroly. "Vláda návrh po masívnej kritike a hromadnej pripomienke verejnosti, ktorá upozornila na množstvo nedostatkov a absentujúci dialóg s neziskovým sektorom, stiahla," podotkli signatári výzvy s tým, že legislatíva sa napokon dostala do parlamentu v podobe poslaneckého návrhu.

Archívne video: Matovič odmieta, že provokoval LGBTI+ aktivistov na proteste

Matovič odmieta, že provokoval LGBTI+ aktivistov na proteste (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Predkladateľ podľa nich používa dúhovú vlajku len ako zásterku pre presadenie záujmov úplne iných osôb, ktoré s otázkou uznania práv LGBTI+ komunity nesúvisia. "Návrh nerieši otázky súkromného majetku na správnom mieste ani správnym spôsobom," dodali.

Otázky správy súkromného majetku si podľa nich vyžadujú komplexnú rekodifikáciu súkromného práva a nie je možné ich riešiť "čiastkovo, nesystémovo a bez odbornej diskusie navyše v priestore regulácie neziskového sektora".

Navrhovaná legislatíva otvára cestu pre legalizáciu trestnej činnosti a korupciu, tvrdia signatári

Tvrdia, že navrhovaná legislatíva otvára cestu pre legalizáciu trestnej činnosti a korupciu. Upozornili, že návrh zachováva prísnu reguláciu verejnoprospešných nadácií a dáva voľné ruky tým, ktorí získavajú majetok pre vlastné ciele. "V tomto zmysle je návrh diskriminačný a vyzdvihuje súkromné záujmy pred tými, ktoré sa týkajú verejného záujmu," zdôraznili.

Návrh novely zákona o nadáciách predložili do parlamentu poslanci Anna Andrejuvová (OĽANO) a Miloš Svrček (Sme rodina). V dôvodovej správe uvádzajú, že na Slovensku chýba nástroj pre efektívnu správu majetku, jeho ovládanie a vhodnú distribúciu rodine ako aj iným osobám. Uvedený nedostatok podľa nich limituje rodiny, ako aj nezosobášené páry, a taktiež negatívne vplýva na ekonomiku Slovenska.

Viac o téme: PoslanciHlasovaniePrávaPáryNovela zákonaNadácieLGBTI+
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu