Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šibenik a Zadar – veľký sprievodca severnou Dalmáciou – 10 skvelých tipov pre plánovanie dovolenky

Zadar Advertoriál Zobraziť galériu (14)
Zadar (Zdroj: Getty Images)

Väčšina Slovákov si pri Chorvátsku okamžite predstaví čisté more, kamienkové pláže, vôňu čerstvých grilovaných rýb, rozpálené slnko. Chorvátsko je však krajina s tak rozmanitou prírodou a klímou, že je ako stvorená na dovolenku, počas ktorej sa dá skombinovať príjemne lenivý pobyt pri mori s turistikou v národných parkoch, horskou cyklistikou či kúpaním v jednom z mnohých sladkovodných jazier.

Šibenická aj Zadarská oblasť sú súčasťou severnej Dalmácie a sú obľúbeným cieľom letných dovolenkárov. Najväčším mestom oblasti je Zadar, ktorý je od Bratislavy vzdialený približne 7 hodín jazdy autom. Hodinu cesty je od Zadaru vzdialené krásne historické mesto Šibenik. Obe mestá sú skvelým výchozím bodom pre dobrodružné výpravy do národných parkov, objavovanie skrytých pláží či plavby medzi ostrovmi Kornati. Ponúkame niekoľko tipov, ktoré vás môžu inšpirovať pri plánovaní dovolenky.     

Národný park Krka

patrí medzi najvýznamnejšie prírodné parky v Chorvátsku. Preteká ním 73 km dlhá nádherná rieka Krka a je pretkaná jazerami a vodopádmi, preteká roklinami, ľudoprázdnou krajinou cez vápencové a krasové prekážky, kaňonmi. Nevynechajte najväčší (a vraj najkrajší) vodopád Skradinski buk či jazero Prukljan, ktoré vás prekvapí morským prílivom aj odlivom. Pod hladinou jazera sa skrýva ďalší unikát – žijú v ňom sladkovodné, ale aj morské ryby. Návštevníkov lákajú aj staré vodné mlyny prebudované na malé etnografické múzeá.

Národný park Krka
Zobraziť galériu (14)
Národný park Krka  (Zdroj: Zoran Jelača )

Dinara

Len cca hodinu a pol od Šibeniku, takmer na hraniciach s Bosnou a Hercegovinou sa nachádza najvyššie pohorie Chorvátska – Dinara. Je to nenáročná turistika, ktorú aj s cestou zvládnete počas jedného dňa a ešte sa aj stihnete okúpať v mori.

Dinara
Zobraziť galériu (14)
Dinara  (Zdroj: Aleksandar Gospić)

Národný park Kornati

Čo takto stráviť dovolenku každý deň na inom ostrove, na inej pláži? Zo Zadaru sa ľahko dostanete na niektorý z 89 ostrovov súostrovia Kornati so špecifickým podmorským ekosystémom. Plavba labyrintom ostrovov, potápanie a šnorchlovanie, mimoriadna fauna aj flóra podmorského sveta ale aj na súši ostrovov zaručuje zážitky, ktoré vo vás zanechajú nezmazateľné príjemné spomienky.

maják Tajer, Kornati
Zobraziť galériu (14)
maják Tajer, Kornati  (Zdroj: Andrija Carli)

Šibenik

Najstaršie pôvodné chorvátske mesto (nebolo založené inými národmi, ale priamo Chorvátmi) má skvelú strategickú polohu. Budete mať z neho prakticky všade blízko – k moru i k národným parkom, ktorých je v Šibenickej i Zadarskej oblasti neúrekom. Na prelome júna a júla sa tu pravidelne koná Medzinárodný detský festival, ktorý trvá dva týždne.

Šibenik
Zobraziť galériu (14)
Šibenik  (Zdroj: Julien Duval)

Národný park Paklenica

Je najvzácnejšou prírodnou perlou zadarskej oblasti a rozkladá sa na najatraktívnejších častiach južného Velebitu. Hlavnú atrakciu tvoria dva impozantné kaňony Mala Paklenica a Velika Paklenica, ťahajúce sa od mora až po najvyššie vrcholy pohoria Velebit. V Paklenici objavíte množstvo neobvyklých krasových útvarov a jaskýň a vďaka veľkým klimatickým rozdielom sa tu zachovala rozličná flóra i fauna. Hoci Paklenica vyzerá divoko a nedostupne, v skutočnosti sa do nej ľahko dostanete z Jadranskej magistrály i z diaľnice. Takže ak vás z pláže pohľad na Paklenicu desí i priťahuje zároveň, nebojte sa tam vyraziť za dobrodružstvom. Národný park je dobre značený turistickými značkami.

Národný park Paklenica
Zobraziť galériu (14)
Národný park Paklenica  (Zdroj: Sanja Grgić Čurić - Starigrad Tourist Board)

Murter

je považovaný za akýsi vstup do neho. Na ostrov prídete „suchou nohou“, nakoľko je s pevninou spojený mostom. Na ostrove nájdete bohaté pamiatky z obdobia stredoveku a staroveku. Na ostrove sa konajú mnohé podujatia a festivaly, napriek tomu je považovaný za oázu pokoja a odpočinku od celoročného stresu. Stále sa tu dajú nájsť tajné miesta a pláže, kde budete len vy a vaše myšlienky.

Murter
Zobraziť galériu (14)
Murter  (Zdroj: Aleksandar Gospić)

Velebit

Toto pohorie, dlhé cca 150 km bol ako jediný vyhlásený za Svetovú biosférickú rezerváciu UNESCO a patrí k najvýznamnejším chorvátskym pohorím s výnimočne bohatou faunou a flórou. Turistika i horská cyklistika.

Národný park Severný Velebit
Zobraziť galériu (14)
Národný park Severný Velebit  (Zdroj: Predrag Vučković - Avantura života)

Dugi otok - záliv Telašćica

Tento hlboký záliv na ostrove Dugi Otok patrí medzi najobľúbenejšie kotviská jachtárov na Jadrane, pretože im poskytuje bezpečné útočisko aj počas najsilnejších búrok. Pre suchozemca je to príležitosť uvidieť množstvo rozmanitých plavidiel „v akcii.“ Skalnaté útesy miestami dosahujú až 160 metrov, z vnútrozeme sú však nízke a dostanete sa tam aj po pevnine. Medzi zálivom a impozantnými útesmi je ukrytý skutočný klenot – malé a veľmi slané jazero Mir.

Telašćica
Zobraziť galériu (14)
Telašćica  (Zdroj: Zoran Jelača )

Prírodná rezervácia Vransko jazero

Tvorí ju najväčšie chorvátske jazero a okolie, ktoré sa rozprestiera neďaleko morského pobrežia. Prídu si tu na svoje rybári aj milovníci vtákov. Z niektorej z pozorovateľní môžete pozorovať život rozličných druhov vtáctva, zvlášť rôznych druhov divokých kačiek a volaviek. V jazere žijú v symbióze sladkovodné i morské ryby, čo pre rybárov tvorí skutočný raj. Neprístupná a z pevniny ťažko dostupné mokrade potom môžete spoznávať po vode.

Prírodný park Vranské jazero
Zobraziť galériu (14)
Prírodný park Vranské jazero  (Zdroj: Denis Peroš)

Zadar

Historické centrum si pamätá 3 tisíc rokov starú históriu. Nájdete tu najväčšie preskúmané rímske fórum, jedinečné knižnice a archívy, románske kostoly. V roku 1396 tu boli položené základy prvej chorvátskej univerzity. Mesto však nezaspalo v dávnej minulosti a ponúka aj moderné atrakcie ako Morské varhany, vybudované na pobreží alebo unikátnu vizuálnun show Pozdrav Slnku.

Rímske fórum v Zadare
Zobraziť galériu (14)
Rímske fórum v Zadare  (Zdroj: Shutterstock)

Maraschino, maraska a iné dobroty

V stredomorskej klíme severnej Dalmácie sa rodí to najchutnejšie ovocie a zelenina. V tejto oblasti sa mimoriadne darí aj najchutnejšej višni na svete – odrode maraska. Z nej sa vyrába slávny likér maraschino, pričom postupy pri jeho výrobe sú staré cez tri storočia. A hoci vo svete existuje množstvo napodobenín, ten pravý pochádza iba zo Zadaru.  Okrem tohto likéru nezabudnite ochutnať aj ďalšie špeciality kraja: syr s najviac oceneniami v Chorvátsku – pažský syr plný stredozemných bylín, brudet – špecialitu z varených rýba a rakov, pečenú rybu, solenú známou soľou z Pagu alebo čierne rizoto, doplnené pohárom ľahkého bieleho vína.

Maraschino
Zobraziť galériu (14)
Maraschino  (Zdroj: Maja Danica Pečanić )

Šibenik a Zadar –

Šibenik a Zadar –

Advertoriál pripravený v spolupráci s Croatia.hr.

Advertisement

Viac o téme: DovolenkaŠibenikChorvatskoZadarDovolenka 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu