Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Cítite, že váš zrak už nie je 100 %-ný a nechce sa vám ísť k lekárovi? Siahnite po týchto potravinách, zaručene pomôžu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Už od malička do nás rodičia tlačia, že mrkva posilní náš zrak. Je to naozaj zázračná potravina, po ktorej budeme vidieť jasne? Je dokázané, že niektoré potraviny zlepšujú zdravie očí a tým pádom zlepšia aj vás zrak. Ktoré sú to a ako často by ste ich mali konzumovať?

„Mrkva, konkrétnejšie vitamíny v nej, sú dôležité pre vaše zdravie očí,“ potvrdil oftalmológ Chris Conrady, ktorý pôsobí v Nebraska Medicine. Štúdie z posledných rokov ukázali, že týchto päť potravín môže pomôcť predchádzať šedému zákalu, zakaleniu šošovky v oku, suchým očiam a glaukómu (poz. red. odumieranie zrakového nervu). Tieto potraviny vás môžu tiež ochrániť pred vekom podmienenou degeneráciou makuly, ktorá je najčastejšou príčinou nezvratnej straty zraku u starších ľudí. Zaraďte do jedálnička týchto päť potravín a zlepšite zdravie oka.    

Mrkva

Áno, rodičia mali opäť pravdu, keď vám ako malému hovorili, že konzumácia mrkvy zlepšuje zrak. Mrkva obsahuje betakarotén, ktorý telo používa na tvorbu vitamínu A. Ten je dôležitý pre zdravie vašich očí. Ak ním vaše telo nezásobujete v dostatočnom množstve, ohrozujete tým svoje oko a vystavujete ho chorobám ako sú syndróm suchého oka, zjazvenie rohovky, šeroslepota a strata zraku. K potravinám, ktoré obsahujú vysoké množstvo vitamínu A, zaraďujeme aj batáty, špenát, kozí syr, losos...

Čo sa stane, ak budeme jesť mrkvu každý deň? Pozrite sa, čo všetko sa môže stať!
Zobraziť galériu (6)
Čo sa stane, ak budeme jesť mrkvu každý deň? Pozrite sa, čo všetko sa môže stať!  (Zdroj: thinkstock.com)

Kel

Táto tmavozelená superpotravina je najlepší priateľ zraku. Brokolica, špenát a spomínaný kel sú bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínu C, karotenoidov, vitamínu A a E. Nielenže zlepšia váš zrak, ale aj posilnia imunitný systém. Listový kel by ste do jedálnička mali zaradiť už v mladosti, ale na jeho dostatok by ste mali dbať s rastúcim vekom. Zabraňuje vzniku chorôb očí, ktoré súvisia práve s vekom, ako je sivý zákal, makulárna degenerácia. Kel taktiež chráni zdravie sietnice. Spomínané antioxidanty, ktoré sa v tejto superpotravine nachádzajú pôsobia ako filter a chránia sietnicu pred škodlivým modrým svetlom.

Cítite, že váš zrak
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Červená paprika

Paprika je neoddeliteľnou súčasťou našej kuchyne. A tá červená je hotový zázrak prírody. Blahodarné účinky má aj na obehový systém, teda na srdce a cievy. Obsahuje rutín, ktorý bojuje proti zanášaniu a zužovaniu ciev. Obsahuje veľké množstvo betakaroténu a iba 50 gramov tejto potraviny za deň sa postará o naplnenie denného príjmu. Vitamín C, ktorý obsahuje, taktiež pomôže zabrániť rozvíjať sa šedému zákalu vo vašich očiach. Bohatá je aj na zinok, ktorý sa postará o svaly.

Cítite, že váš zrak
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Losos

Ryby, ale najmä losos, sú plné omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú podporovať zdravie zraku. Ide najmä o zdravie sietnice a omega-3 mastné kyseliny pomáhajú predchádzať suchým očiam. Najväčšie množstvo obsahuje losos, sardinky a sleď, ale dobrým zdrojom je aj platýza, halibut a tuniak. Losos je obľúbená tučná ryba, ktorá obsahuje dobré tuky, ktoré vhodne pôsobia aj pre zdravie srdca. Dobré množstvo bielkovín, vitamínov, minerálov a obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselín prispieva k celkovému zdraviu.

Cítite, že váš zrak
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ustrice

Tieto exotické delikatesy obsahujú veľké množstvo antioxidantov a ich pravidelná konzumácia je skvelým spôsobom, ako doplniť dôležité živiny. Ustrice sú nabité zinkom, ktorý môže byť schopný spomaliť progresiu vekom podmienenej degenerácie makuly. Zinok sa nachádza aj v morke, vajciach, arašidoch a všetkých zrnách. Ak nechcete, aby ustrice pomohli iba vášmu zraku, použite ich aj pri romantickej večeri. Už po stáročia sú považované za účinné afrodiziakum.

Cítite, že váš zrak
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Ostatné veci, ktoré pomôžu zdraviu očí:

Prestaňte fajčiť – Podľa doktora Condradyho, fajčenie zvyšuje riziko chorôb, ako je makulárna degenerácia, šedý zákal a suché oči. Fajčenie taktiež komplikuje liečbu a kontrolu problémov, ako sú zápalové ochorenia očí.

Noste slnečné okuliare – Chráňte svoje oči pred slnkom nosením slnečných okuliarov s ochranou proti UVA a UVB žiareniu.

Noste ochranné okuliare – Či už kosíte, orezávate konáre alebo vykonávate stavebné práce, noste ochranné okuliare. Ochránia váš zrak pred poškodením, ktoré môžu spôsobiť letiace objekty vysokou rýchlosťou.

Chodievajte pravidelne na očné vyšetrenia – Nezanedbávajte ani preventívne prehliadky u svojho očného doktora. Odporúčame chodiť k oftalmológovi aspoň raz za rok. Ľudia, ktorí dovŕšili 60 rokov by mali navštíviť lekára minimálne raz ročne.

Naučte sa bezpečne používať kontaktné šošovky – Nenoste svoje kontaktné šošovky v nevhodných podmienkach a nespite v nich, ak na to nie sú určené. Pred manipuláciou s kontaktnými šošovkami si umyte ruky a pravidelne si šošovky vymieňajte. Nesprávne používanie môže viesť k infekciám rohovky, čo môže viesť k silnej bolesti oka, strate zraku a v extrémnych prípadoch aj k úplnej strate oka.

Viac o téme: PotravinyZdravieZrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu