Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

PRIESKUM hovorí jasnou rečou: TOTO si myslíme o západných hodnotách! Strach zo straty demokracie majú najmä liberáli

Prieskum agentúry AKO hovorí jasne: Takto podľa Slovákov dopadneme po septembrových voľbách. Zobraziť galériu (2)
Prieskum agentúry AKO hovorí jasne: Takto podľa Slovákov dopadneme po septembrových voľbách. (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Možné výsledky blížiacich sa septembrových volieb robia vrásky na čele každému, nehľadiac na to, ktorá strana je našim favoritom. Polarizácia spoločnosti sa vyostruje a na to, či sa Slováci obávajú odklonu od západných hodnôt odpovedá prieskum agentúry AKO pre reláciu TV JOJ Na hrane. Prieskum súčasne zodpovie aj otázku, či sa ľudia obávajú zníženia úrovne demokracie v našom štáte. Postoj ľudí vás rozhodne prekvapí.

Demokracia nie je dokonalá, dáva nám však slobodu, tvrdí Heger (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Na otázku, či po septembrových voľbách môže nastať zníženie úrovne demokracie na Slovensku a odklon od západných hodnôt sa väčšina Slovákov díva pozitívne. Prieskum ukázal, že skoro polovica (46,4%) opýtaných zastáva názor, že po vzniku novej vlády sa situácia v kontexte demokracie, či vplyvov západných hodnôt výrazne nezmení.

Pri viac než jednej tretine (37,4%) opýtaných však panuje strach z výraznejšej zmeny politických pomerov na Slovensku, či dokonca z už spomínaného zníženia úrovne demokracie na Slovensku. Každý 6. respondent (16,2%) však na otázku odpovedať nevedel, alebo nechcel.

 

Najväčší strach panuje medzi liberálmi: Voliči Smeru a Hlasu si z hodnotových otázok ťažkú hlavu nerobia

Zo straty západných hodnôt a zníženej úrovne demokracie panuje najväčší strach v radoch liberálov. Zmeny pomerov sa obáva až 68% voličov Progresívneho Slovenska (PS) a vyše polovica (52%) voličov strany SaS. Tomu, že k výraznejším zmenám nedôjde verí napokon len 26% voličov PS a 43% voličov SaS. Obavy netaja ani voliči konzervatívnej KDH, pričom až 50% z nich si myslí, že po septembri 2023 by na Slovensku mohol nastať odklon od demokratických a západných hodnôt.

 

Stabilite v orientácii Slovenska dôverujú najviac sympatizanti strán Hlas, Smer a Republika. Až 70% voličov Hlasu, 63% voličov Smeru a skoro polovica (47%) voličov strany Republika si myslí, že po voľbách 2023 nedôjde k zníženiu úrovne demokracie a odklonu od západných hodnôt.

Nerozhodní voliči v tom nemajú jasno

Zaujímavou skupinou respondentov sú taktiež ešte nerozhodnutí voliči, pričom rôznorodosť názorovo je pri najvýraznejšia. Medzi nerozhodnutými voličmi tak nájdete skupinu ľudí (31%), ktorí zastávajú názor, že po voľbách dôjde k zmene pomerov, no aj takých (37%), ktorí veria v stabilitu nášho ukotvenia. V neposlednom rade 32% z nerozhodnutých voličov sa napokon nerozhodlo ani pri tejto hodnotovej otázke.

PRIESKUM hovorí jasnou rečou:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: PrieskumAKODemokraciaAgentúra AKOZápadné hodnoty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu