Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Európska únia je najúspešnejší mierový projekt, tvrdia stredopravé mimoparlamentné strany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Európska únia (EÚ) je nielen úspešný integračný ekonomický projekt, ale najmä najúspešnejší mierový projekt. Vstupom Slovenska do EÚ sme sa stali súčasťou zóny stability a bezpečnosti, bez ktorých nemôže byť ani prosperita. Pri príležitosti pondelňajšieho 19. výročia vstupu to uviedli stredopravé politické strany Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska (ODS), Za regióny, Strana rómskej koalície, Demokratická strana, ktoré sa v septembrových parlamentných voľbách spoja na jednej kandidátke.

"Vstup do Európskej únie bol jedným z najdôležitejších míľnikov v našich dejinách. Všetkým naším občanom bez rozdielu sa otvorili nebývalé možnosti. Môžeme sa slobodne pohybovať, slobodne pracovať a podnikať v celej únii. Naše deti môžu študovať za rovnakých podmienok na tých najlepších európskych univerzitách," skonštatoval za spoločnú kandidátku predseda ODS Pavel Macko.

Členstvo Slovenska v EÚ strany označili za prioritu. Upozornili, že Slovensko nevyužilo potenciál, ktorý sa mu v rámci členstva ponúkal. V tejto súvislosti skritizovali predchádzajúce vlády Smeru-SD. "Len naše sebavedomé členstvo v EÚ a NATO a využívanie jeho celého potenciálu umožní všetkým našim občanom, Slovákom, Maďarom, Rómom a ďalším národnostiam bezpečie, dôstojný život, spoluprácu a prosperitu," dodali.

 

🇸🇰🇪🇺 Už 19 rokov sme Slováci a Slovenky a zároveň Európania - členovia Európskej únie. Prináša nám to mnohé praktické...

Posted by Zuzana Čaputová on Monday, May 1, 2023

Na Slovensku si pripomíname Deň pristúpenia Slovenskej republiky k EÚ od roku 2011. Do 15-člennej EÚ vstúpilo 1. mája 2004 v rámci jej dovtedy najväčšieho rozširovanie desať nových krajín. Okrem Slovenska aj Cyprus, Česko, Estónsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Poľsko a Slovinsko.

Vstup do EÚ bol významným posunom aj pre obranu a bezpečnosť Slovenska 

Vstup do Európskej únie (EÚ) bol významným posunom aj pre obranu a bezpečnosť Slovenska. Pri príležitosti pondelňajšieho 19. výročia vstupu Slovenska do EÚ to uviedlo Ministerstvo obrany (MO) SR. Slovensko sa podľa neho okrem iného zapája do riešenia spoločných otázok v oblasti bezpečnosti a obrany či plnenia záväzkov v rámci medzinárodného krízového manažmentu.

"Členstvom v EÚ sme získali množstvo výhod, avšak hneď od nášho vstupu do EÚ bolo ambíciou a prioritou SR aktívne prispievať k medzinárodnej bezpečnosti, čo realizujeme aj vojenskými príspevkami do operácií a misií," skonštatoval dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. V rámci medzinárodného krízového manažmentu EÚ sa v súčasnosti príslušníci Ozbrojených síl SR podľa jeho slov zúčastňujú na dvoch operáciách a misiách pod velením EÚ - operácii EUFOR Althea v Bosne a Hercegovine a pozorovateľskej misii EUMM v Gruzínsku. 

Naď podotkol, že EÚ svoju dôležitú úlohu potvrdzuje aj pri vojne Ruska proti Ukrajine. "Vďaka nástrojom Únie je preplácaná naša pomoc pre našich ukrajinských priateľov a pod jej patronátom tiež prebieha vojenská asistenčná misia EÚ pre Ukrajinu (EUMAM), do ktorej sa od minulého roka aktívne zapája aj Slovensko," priblížil.

Slovensko podľa jeho slov dostalo z európskeho mierového nástroja finančnú kompenzáciu vo výške 82 miliónov eur. Avizuje, že financie chce rezort použiť na nákup munície a nových technológií pre Ozbrojené sily SR. Na Slovensku si pripomíname Deň pristúpenia Slovenskej republiky k EÚ od roku 2011. Do 15-člennej EÚ vstúpilo 1. mája 2004 v rámci jej dovtedy najväčšieho rozširovania desať nových krajín. Okrem Slovenska aj Cyprus, Česko, Estónsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Poľsko a Slovinsko.

Viac o téme: ProjektMierEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu