Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Výbuch v Novákoch: Náročná noc v nemocniciach! Štyria baníci sú stále v kritickom stave

V bani v Novákoch došlo k výbuchu
V bani v Novákoch došlo k výbuchu (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Dvaja pacienti, ktorí boli privezení do Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) po nešťastnej udalosti v Bani Nováky, sú aj naďalej vo veľmi vážnom stave a zostávajú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Informovala o tom hovorkyňa UNB Eva Kliská.

"Popáleniny sú v rozmedzí medzi 15 až 20 percent, rozsah poranení vnútorných orgánov sa však ešte môže zmeniť," priblížila. Popáleniny sa podľa nej nachádzajú prevažne na tvári a horných končatinách pacientov. "Obidvaja pacienti sa podrobili zákroku na podporu hojenia rán a zostávajú i naďalej pod dohľadom našich zdravotníkov," doplnila Kliská.

Video: Brífing štátnych tajomníkov k výbuchu v bani v Novákoch

Brífing štátnych tajomníkov k výbuchu v bani v Novákoch (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Lekári celú noc bojovali aj o životy ďalších dvoch baníkov, ktorí sú zase v košickej nemocnici. Aj tí ostávajú vo veľmi vážnom kritickom stave. "Momentálne sú naďalej vo veľmi vážnom stave, v umelom spánku, napojení na umelú pľúcnu ventiláciu a lekári naďalej realizujú ďalšie odborné vyšetrenia,“ uviedla hovorkyňa Nemocnice Agel v košickej Šaci Martina Pavliková. Podľa jej slov je teraz veľmi ťažké vyjadriť sa k prognózam. 

V Bani Nováky došlo v stredu (26. 4.) podvečer pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. Deväť ľudí utrpelo na mieste popáleniny alebo sa nadýchali splodín horenia. Zranených prijali nemocnice v Bratislave, Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave a umelom spánku.

Viac o téme: VýbuchBaňaNovákyUmelá pľúcna ventiláciaDvaja pacienti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu