Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VÝBUCH V NOVÁKOCH Zranilo sa 9 baníkov, štyria sú v kritickom stave: Kontrola len pár hodín pred katastrofou!

V bani v Novákoch došlo k výbuchu Zobraziť galériu (2)
V bani v Novákoch došlo k výbuchu (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

NOVÁKY - Po nešťastí v bani v Novákoch evidujú deväť zranených. Z toho sú štyria ťažko zranení, ktorí boli prevezení do nemocníc v Bratislave a Košiciach. Ďalší piati pacienti boli ošetrení v bojnickej nemocnici. Len pár hodín pred katastrofou tam pritom prebehla kontrola.

V Bani Nováky došlo v stredu podvečer pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu, evidujú pritom deväť zranených, z toho štyria sú v kritickom stave. Prevezení boli aj do ružinovskej nemocnice v Bratislave. 

Len niekoľko hodín pred tragickou udalosťou bol pritom na poslaneckom prieskume s kolegami z hospodárskeho výboru podpredseda opozičnej strany SaS a ich expert pre energetiku Karol Galek. "Dnes som sa bol pozrieť na to, ako sa doťažujú posledné úseky baní. Ukončenie dotovania pálenia uhlia je jedným z najväčších úspechov SASKY v oblasti zlepšovania životného prostredia a som naň patrične hrdý. Zároveň to je aj najlepším dôkazom toho, že zelená v našom logu nie je iba na parádu Taktiež som rád, že život na Hornej Nitre neupadne ani v “dobe pouheľnej”. Celý región, vrátane baníkov, je pripravený na pouhoľnú transformáciu a chopil sa jej ako príležitosti na zvýšenie kvality života všetkých obyvateľov," napísal Galek na sociálnej sieti. 

V bani v Novákoch došlo k výbuchu
Zobraziť galériu (2)
V bani v Novákoch došlo k výbuchu  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Pár hodín potom sa v Bani Nováky stalo nešťatie, pri ktorom sa zranilo viacero ľudí. "Navštívili sme aj iné regióny a práve, keď sme sa vracali, tak sme dostali informáciu o tomto nešťastí," povedal Galek na večernom brífingu. "V čase, keď sme tam boli, tak tam boli namerané normálne hodnoty metánu," dodal. 

Viac si pozrite vo videu:

Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky Karol Galek (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

 

 

Dnes ráno sme spolu s ďalšími poslancami hospodárskeho výboru navštívili Baňu Nováky. Práve na mieste, kde sme sa...

Posted by Peter Kremský, poslanec OĽANO on Wednesday, April 26, 2023

 

Viac o téme: NovákyKontrola VýbuchBaňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu