Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Minulý týždeň bolo daždivo: Situácia v oblasti sucha sa na Slovensku zlepšila

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Situácia v oblasti sucha sa na Slovensku v minulom týždni zlepšila. Aktuálne prevažujú normálne až mierne vlhké vlahové podmienky. Takmer celé územie je zároveň bez rizika pôdneho sucha. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti v rámci klimatologického zhodnotenia uplynulého týždňa. Dodal, že najvyššie hodnoty týždenných úhrnov zrážok boli na krajnom západe a juhozápade Slovenska, pričom dosiahli viac ako 50 milimetrov.

SHMÚ skonštatoval, že veľmi vlhko je v Kuchyni, Senici, Čaklove a na letisku v Bratislave, mierne sucho v Čadci a Dolnom Hričove-Žiline. Deficit zrážok je podľa slov ústavu za posledných 90 dní najvyšší v Podhájskej (mínus 16 milimetrov) a Trenčíne (mínus 13 milimetrov), nadbytok zrážok je v Kamenici nad Cirochou (plus 98 milimetrov) a Tisinci (plus 79 milimetrov).

 

Klimatologické zhodnotenie 15. týždňa Tlaková níž, ktorá sa vytvorila v druhej polovici minulého týždňa nad severným...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Monday, April 17, 2023

Čo sa týka pôdneho sucha, len lokálne je podľa ústavu začínajúce sucho na strednom Slovensku, v hlbšej vrstve ojedinele aj na Gemeri a Považí. Doplnil, že deficit pôdnej vlahy je v intervale mínus 20 až mínus 40 milimetrov lokálne na Považí, inde je deficit len ojedinele od mínus päť do mínus 20 milimetrov.

Vplyv tlakovej níže sa prejavil na týždenných úhrnoch zrážok

"Tlaková níž, ktorá sa vytvorila v druhej polovici minulého týždňa nad severným Talianskom, spôsobila výdatné zrážky, ktorých jadro bolo juhozápadne až západne od Slovenska, ale významnejšie zrážky boli zaznamenané aj na krajnom juhozápade a západe Slovenska, a tým sa v týchto oblastiach zmenil vývoj zrážok, ktorý práve na tomto území nebol na konci zimy a v prvej tretine tohtoročnej jari priaznivý, pretože sa tam vytváral deficit zrážok," vysvetlil SHMÚ s tým, že vplyv tlakovej níže sa prejavil aj na týždenných úhrnoch zrážok na Slovensku. Skonštatoval, že dosah pásma zrážok spojeného so spomínaným javom sa takmer neprejavil na niektorých miestach stredného Považia a na krajnom severovýchode Slovenska, kde týždenné úhrny niekde nedosiahli ani päť milimetrov. Ako príklad uviedol Dolný Hričov a Stropkov - Tisinec.

Štvrtok (13. 4.) a piatok (14. 4.) boli v predchádzajúcom týždni zrážkovo najvýdatnejšími dňami. Piatkový denný úhrn zrážok 37 milimetrov v Bratislave v Mlynskej doline bol podľa slov SHMÚ druhým najvyšším denným úhrnom zrážok na tejto meteorologickej stanici v apríli aspoň od roku 1982. Vyšší zaregistrovali len 2. apríla 1996, a to 43 milimetrov.

Viac o téme: PočasieSuchoZrážkyShmú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu