Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Združenie miest a obcí Slovenska kritizuje ďalší Matovičov návrh: Odmietame ďalšie legislatívne priestrely, hrozba pre samosprávy

BRATISLAVA - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zásadne odmieta legislatívne návrhy, ktoré majú kľúčový vplyv na financovanie a výkon kompetencií samospráv, bez riadneho legislatívneho procesu, vrátane rokovania so samosprávami. Združenie tak reaguje na v sobotu (15. 4.) predstavený legislatívny návrh hnutia OĽANO, ktorým chce oslobodiť od platenia daní z príjmu matky s maloletými deťmi a mladých daňovníkov do 25 rokov.

"Takéto legislatívne priestrely odmietame. Predstavujú neistotu pre samosprávu a ohrozujú verejné služby pre občanov. Bude ich v tomto období ešte veľa. ZMOS je pripravený rokovať a hľadať kompromisné návrhy," povedal v súvislosti s predloženou legislatívou predseda ZMOS Branislav Tréger.

archívne video 

Protestné zhromaždenie ZMOS pred úradom vlády SR (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ekonomická situácia samospráv sa zhorší 

Riešenie nerovnomerného odmeňovania žien matiek v porovnaní s mužmi či bezdetnými ženami možno podľa šéfa ZMOS-u hľadať v politike zamestnanosti, flexibilných formách zamestnanosti, za ktoré bude garantovaný motivačný prijem. "Nie sme proti podpore cieľovej skupiny predloženého návrhu, no v predloženej podobe zhorší ekonomickú situáciu samospráv a ich služieb pre obyvateľov vrátane matiek s maloletými deťmi a mladistvým," upozornil Tréger.

Hnutie OĽANO predložilo na rokovanie Národnej rady (NR) SR návrh novely zákona o dani z príjmu, ktorá by od platenia daní oslobodila matky s deťmi do 15 rokov a mladých daňovníkov do 25 rokov. Cieľom návrhu je podľa lídra OĽANO Igora Matoviča odstrániť krivdu, že ženy, ktoré sa rozhodli stať matkami, majú výrazne nižšie platy ako muži alebo ženy bez detí. Rovnako je zámerom návrhu motivovať mladých ľudí ostať na Slovensku. Oslobodenie by bolo v oboch prípadoch limitované hranicou výšky príjmu 2000 eur. Čistý finančný dosah opatrenia na štátny rozpočet odhadol Matovič na 500 miliónov eur.

Viac o téme: KritikaSamosprávyIgor MatovičZdruženie miest a obcí Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu