Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Som nevinný a obhájim sa pred sudcom na hlavnom pojednávaní, tvrdí Peter Kažimír

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír zatiaľ nedostal trestný rozkaz z 3. apríla, podľa ktorého je vinný z korupcie a musí zaplatiť peňažný trest vo výške 100.000 eur. Kažimír reagoval na zverejnené informácie o neprávoplatnom rozsudku s tým, že je nevinný a nepochybuje o tom, že sa obháji na hlavnom pojednávaní. O vine guvernéra rozhodol samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

"Napriek trestnému rozkazu, ktorý mi nebol dosiaľ ani doručený, som nevinný. Nedopustil som sa žiadneho trestného činu a nepochybujem o tom, že sa obhájim pred sudcom na hlavnom pojednávaní alebo pred odvolacími súdmi na Slovensku alebo v Európe," uviedol Kažimír. Guvernér dodal, že verí v prezumpciu neviny, pretože sa nedopustil žiadnej trestnej činnosti. Dodal, že nebude reagovať na politické vyhlásenia v predvolebnej kampani.

Archívne VIDEO

NAKA začala v kauze únosu Vietnamca trestné stíhanie pre korupciu (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Kažimíra už vyzvali viaceré politické strany na odstúpenie z funkcie, pretože podľa nich musí byť na čele NBS dôveryhodná osoba. Zvážiť svoje odstúpenie by mal aj podľa prezidentky Zuzany Čaputovej. Svojho bývalého člena sa, naopak, zastala opozičná strana Smer-SD, podľa ktorej je Kažimír typickou obeťou zneužívania trestného práva na politické účely.

Viac o téme: KorupciaTrestPeter Kažimír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu