Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pápež vyzval svetových lídrov na používanie zdravého úsudku namiesto zbraní

Pápež František
Pápež František (Zdroj: TASR/AP)

VATIKÁN - Pápež František vyzval v stredu svetových lídrov, aby na vyriešenie konfliktov používali zdravý úsudok namiesto zbraní. Odkazoval pritom na eskaláciu studenej vojny zo začiatku 60. rokov minulého storočia. Informuje AP.

Pápež si v rámci pravidelnej generálnej audiencie na vatikánskom Námestí svätého Petra pripomenul 60. výročie vydania encykliky Pacem in Terris. Pápež Ján XXIII. ju zverejnil 11. apríla 1963 a obracal sa v nej nielen k samotnej katolíckej cirkvi, ale aj k širšej verejnosti.

Posolstvo je aj dnes aktuálne

Ján XXIII. ju vydal len niekoľko mesiacov po tzv. kubánskej raketovej kríze, ktorá vzbudila obavy z rozpútania jadrovej vojny medzi Spojenými štátmi a vtedajším Sovietskym zväzom. František na stredajšej audiencii vyhlásil, že vtedajší svet "bol plný napätia medzi dvoma proti sebe stojacimi blokmi" a dodal, že posolstvo encykliky Jána XXIII. je "aj dnes mimoriadne aktuálne".

Encyklika Pacem in Terris podľa pápeža "otvorila horizonty, na ktorých bolo možné hovoriť o mieri a tvoriť ho". Tento pápežský dokument nazval "skutočným požehnaním, lúčom slnka medzi temnými mrakmi".

"Vzájomné vzťahy medzi národmi, tak ako aj styky medzi jednotlivými ľuďmi, nemožno budovať na sile zbraní, ale na základe zdravého úsudku, teda na zásadách pravdy, spravodlivosti a činorodej solidarity," citoval František z encykliky a dodal, že sa modlí za predstaviteľov národov sveta, aby sa "vo svojich plánoch a rozhodnutiach touto encyklikou inšpirovali". Nemenoval však žiadnych konkrétnych svetových lídrov ani krajiny. V závere audiencie pápež František vyzval na modlitbu za ľudí trpiacich na Ukrajine.
 

Viac o téme: PrímerieVojnyKonfliktyPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu