Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Minister Naď priznal to, čo sa len šuškalo! Ďalšie migy prevážajú rozobrané po zemi: EXKLUZÍVNE FOTO z hraníc s Ukrajinou

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Tip čitateľa, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA/KYJEV – Na Ukrajinu odišla ďalšia vojenská technika zo Slovenska. U našich východných susedov sa už nachádza prisľúbená časť systému protivzdušnej obrany KUB a na Ukrajinu postupne prichádzajú po zemi aj ďalšie migy. Štyri stíhačky typu MiG-29, ktoré si ukrajinskí piloti prevzali ešte pred týždňom, už chránia nebo nad Charkovom.

 

Video: Minister obrany Naď: Ďalšie Migy sú na ceste na Ukrajinu, raketový systém je už tam

Minister obrany Naď: Ďalšie Migy sú na ceste na Ukrajinu, raketový systém je už tam (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Jaroslav Bublinec)

V súvislosti s presunom techniky na Ukrajinu po zemi nám do redakcie ešte cez víkend prišli dve fotografie, ktoré majú túto akciu zachytávať. Údajne majú pochádzať z minulého piatka, teda spred týždňa. Keď sme sa však ministerstva obrany cez víkend pýtali, či môže potvrdiť, že systém KUB alebo jeho časť a časť stíhačiek MiG-29 už bola presunutá na Ukrajinu, uviedli, že z takticko-operačných a bezpečnostných dôvodov sa nebudú vyjadrovať k akýmkoľvek konkrétnostiam. V tom čase neuvideli ani to, koľko kusov a akým spôsobom bolo už prevezených. Oficiálne sa tak vedelo iba o štyroch migoch, ktoré naše územie opustili vo vzduchu.

AKTUÁLNE Minister Naď priznal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Presun systému KUB a postupne aj migov potvrdil dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď až včera na Ukrajine, kde odcestoval spoločne s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom. Celkovo Slovensko poskytne Ukrajine 13 stíhačiek. Naď priznal, že možnosti Slovenska sú už v oblasti vojenskej pomoci Ukrajine limitované. Ako však zdôraznil, Slovensko môže zohrať kľúčovú úlohu pri výrobe munície pre Ukrajinu.

AKTUÁLNE Minister Naď priznal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

"Robíme konkrétne opatrenia, aby sme dokázali dokonca až späťnásobiť produkciu 155-mm munície v našich závodoch," uviedol aj v súvislosti s minulotýždňovou návštevou eurokomisára pre vnútorný trh Thierryho Bretona na Slovensku. Drvivú väčšinu z munície vyrobenej na Slovensku odoberá Ukrajina, prípadne iné štáty, ktoré ju následne odosielajú Ukrajine, vysvetlil minister.

Naď sa podľa vlastných slov bude zaujímať aj o skúsenosti, ktoré má Ukrajina so slovenskými zbraňovými systémami. Ide o húfnice Zuzana, ktoré Slovensko Ukrajine predalo, ale aj darované systémy – stíhačky MiG-29 a systém protivzdušnej obrany S-300. Okrem toho Slovensko odovzdáva Ukrajine skúsenosti z oblasti obrannej reformy, ktoré získalo v prístupovom procese do EÚ a NATO.

AKTUÁLNE Minister Naď priznal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Dočasne poverený minister ďalej zdôraznil, že Slovensko je kľúčovým hráčom v poskytovaní pomoci Ukrajine. Okrem priamej pomoci zohráva aj dôležitú logistickú úlohu v transporte pomoci prichádzajúcej zo Západu. Upozornil, že Slovensko slúžilo aj ako príklad iným krajinám, keďže Ukrajine ako prvé dodalo systém protivzdušnej obrany. "Aj preto Ukrajinci veľmi intenzívne sledujú, čo sa deje u nás. A veľakrát nám dávajú aj informácie o prepojení extrémistických skupín alebo politických strán na Rusko," vyhlásil Naď.

Slovenské štyri migy majú aktuálne chrániť nebo nad Charkovom. Uviedla to podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena Kondratiuková v prejave, ktorý predniesla tento týždeň na pôde slovenského parlamentu.

Viac o téme: Vojenská technikaUkrajinaMiG-29Jaroslav NaďKUB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu