Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Škandál v rakúskom parlamente: Zelenskyj mal príhovor, časť poslancov na protest odišla

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

VIEDEŇ - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostredníctvom videokonferencie prehovoril v rakúskom parlamente a poďakoval Viedni za pomoc, ktorú poskytuje Ukrajine aj utečencom pred vojnou. Napísala o tom agentúra APA. Poslanci pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) pri Zelenskom prejave opustili na protest sálu. Už predtým ohlásili, že vystúpenia ukrajinského prezidenta nepodporujú, pretože ctia rakúsku neutralitu.

Predseda rakúskej Národnej rady Wolfgang Sobotka na úvod zasadnutia povedal, že Rakúšania považujú politickú, finančnú a humanitárnu podporu Ukrajine za významnú vec a že Viedeň už poskytla pomoc vo výške 129 miliónov eur a prijala skoro 100-tisíc ukrajinských utečencov. Zbrane ukrajinskej armáde Rakúsko nedodáva s poukazom na svoju neutralitu. "Oficiálne je Rakúsko vojensky neutrálne, politicky ale nie," povedal Sobotka.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 405 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Rakúsko svoju vojenskú neutralitu deklarovalo v roku 1955. Išlo o podmienku Moskvy pre znovuobnovenie rakúskej suverenity po druhej svetovej vojne v tom istom roku. Neutralita je priamo zakotvená v rakúskej ústave a je súčasťou povojnovej identity krajiny.

Rakúsku neutralitu vo svojej reči spomenul aj Zelenskyj, ktorý zdôraznil, že je potrebné "nezostať neutrálnou tvárou v tvár zlu". "Ide o to, aby človek vždy zostal človekom," povedal. "Keď sa na vás obraciame s prosbou o podporu, tak žiadame o to, aby ste pomohli chrániť ľudské životy," dodal.

Rakúsko je jednou z posledných európskych krajín, kde Zelenskyj vystúpil s prejavom v parlamente, napísala agentúra APA. Poslanci z protiimigračnej strany FPÖ už vopred ohlásili, že budú proti vystúpeniu Zelenského protestovať. Pri Sobotkovom prejave sa nepridali k potlesku, a keď začal hovoriť Zelenskyj, opustili sálu. Na miestach pritom nechali plagáty s heslami "miesto pre mier" a "miesto pre neutralitu".

"Je smutné, že FPÖ je jedinou stranou v parlamente, ktorá berie našu trvalú neutralitu vážne, a tým podporuje mier," uviedol tento týždeň vo vyhlásení šéf slobodných Herbert Kickl.

Vládne strany aj opozícia demonštratívnu akciu FPÖ kritizovali. "Kickl je solidárny s Putinom, my s Ukrajinou," uviedol hovorca vládnych ľudovcov (ÖVP) pre zahraničnopolitické otázky Reinhold Lopatka.

Viac o téme: PríhovorRakúsky parlamentSlobodná strana Rakúska (FPÖ)Volodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu