Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodesiaty (8. apríla 2023)

(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok prisľúbil oslobodeniu polostrova Krym od ruskej okupácie a kritizoval postup Ruska voči krymským Tatárom. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 408

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 408 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:44  Ukrajine sa podarilo zabezpečiť návrat do vlasti ďalším 31 deťom, ktoré boli násilne deportované do Ruska alebo Ruskom okupovaného Krymského polostrova. Podľa ukrajinskej agentúry Unian o tom dnes informoval Mykola Kuleba, šéf mimovládnej organizácie Save Ukraine.

21:43 Ruské sily pokračujú v ofenzíve na Bachmut v rámci najnovších pokusov o úplné dobytie mesta v Doneckej oblasti po 8 mesiacoch bojov, informoval generálny štáb.

20:50 "NATO je jedinou konzistentnou bezpečnostnou zárukou pre Ukrajinu, ako aj pre Európu, aby sa vyhla novej agresívnej vojne proti Ukrajine zo strany Ruskej federácie," povedal estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu povedal v rozhovore pre Kyjev Independent.

19:10 Ukrajinský štátny obranný konglomerát Ukroboronprom dnes oznámil, že začne vykonávať spoločnú údržbu tankov T-64 zo sovietskej éry s jednotkou štátneho výrobcu zbraní Polish Armaments Group (PGZ).

19:09 Podľa regionálnej prokuratúry ruské nálety na frontové mestá Orichiv a Huliaipole v Záporožskej oblasti dnes zranili dvoch civilistov.

18:12 Ukrajinské jednotky dostávajú v dôsledku nedostatku munície delostrelecké granáty na prídel. TASR o tom informuje podľa sobotňajšej správy televízie Sky News, ktorá sa odvoláva na správu denníku The Washington Post (WaPo).

17:48 Na pohrebe ruského provojnového blogera Vladlena Tatarského, ktorý zomrel pri bombovom útoku, sa v sobotu zúčastnili stovky jeho podporovateľov vrátane zakladateľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny oligarchu Jevgenija Prigožina. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

16:39 Po šiestich mesiacoch Ukrajina obnoví dodávky elektrickej energie do Európy. Tie zastavila v októbri minulého roka po početných útokoch Ruska na jej energetickú infraštruktúru. Povedal to tento týždeň ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

16:37 Ukrajina zariadila návrat ďalších 31 detí, ktoré boli násilne deportované do Ruska, oznámil 8. apríla Mykola Kuleba, vedúci mimovládnej organizácie Save Ukraine. Očakáva sa, že deti dorazia do Kyjeva v neskorých popoludňajších hodinách.

15:48 Ukrajinci si v sobotu pripomenuli prvé výročie raketového útoku na železničnú stanicu v Kramatorsku na východe Ukrajiny. Útok si pred rokom vyžiadal najmenej 58 obetí vrátane niekoľkých detí, informuje TASR podľa správy denníka The Guardian.

15:29 Výbušniny zranili dvoch ľudí v Charkovskej oblasti. V meste Izium 53-ročná žena stúpla na protipechotnú mínu na cintoríne, zatiaľ čo v obci Slobožanske sa pri pokuse rozobrať neidentifikovaný predmet vážne zranil muž.

14:40 Ruské sily dnes zaútočili na civilistov vo frontových mestách Huliaipole a Orichiv na juhovýchode Záporožskej oblasti.

13:36 Dovedna 31 detí sa vrátilo na Ukrajinu po tom, čo ich ilegálne previezli do Ruska. Uviedla to humanitárna organizácia Save Ukraine so sídlom v Kyjeve. Informovala o tom v sobotu stanica CNN. "Deti unesené Rusmi z Chersonskej a Charkovskej oblasti konečne prekročili hranice so svojimi rodinami a teraz sú v bezpečí," uviedol na sociálnej sieti Mykola Kuleba, zakladateľ Save Ukraine.

13:24 Na satelitných snímkach bola zaznamenaná obrovská 70-kilometrová priekopa, ktorú Rusi vykopali v oblasti Záporožia. 

12:57 Rusko od októbra vypálilo na ukrajinskú energetickú infraštruktúru viac ako 1200 rakiet a dronov. Bola to „najťažšia vykurovacia sezóna v histórii ukrajinského energetického systému,“ povedal Ukrenergo a dodal, že 43 % energetickej siete bolo poškodených.

12:27 Pohreb "vojnového spravodajcu" Vladlena Tatarského sa koná na Troyekurovskom cintoríne. Poslanec Leonid Slutsky tam opäť vyzval na obnovenie trestu smrti v Rusku a Wagnerovskí žoldnieri PMC položili kladivo na jeho rakvu.

12:02 V Crimei, v oblasti Feodosia pôsobili systémy protivzdušnej obrany. Kolaborant Aksjonov povedal, že bola zostrelená raketa.

11:46 Twitter ruší obmedzenia pre hlavné účty ruskej vlády. The Telegraph informoval, že Twitter odstránil obmedzenia vyhľadávania na oficiálnom Twitterovom účte ruského prezidenta, ako aj na účtoch ruského ministerstva zahraničných vecí a ruského veľvyslanectva v Londýne.

11:32 Na vlakovej stanici v Kramatorsku je takmer spomienka na obete minuloročného ruského útoku. 

11:00 Guvernéri: Ruské útoky zasiahli 8 regiónov, počas 24 hodín zabili 5 civilistov. Ruské útoky boli hlásené v Sumskej, Černigovskej, Charkovskej, Chersonskej, Záporožskej, Mykolajivskej, Luhanskej a Doneckej oblasti. Podľa gubernátorov bolo zabitých päť civilistov a 10 bolo zranených.

10:41 Námestníčka ukrajinského ministra zahraničných vecí Emine Džaparovová v nedeľu navštívi Indiu a počas štvordennej návštevy sa bude snažiť zabezpečiť humanitárnu pomoc a vybavenie na opravu energetickej infraštruktúry poškodenej počas ruskej invázie. Informuje agentúra Reuters.

10:25 Ukrajina plánuje obnoviť export elektriny do západných krajín Energetická infraštruktúra Ukrajiny bola úspešne obnovená a funguje bez prerušenia. Uviedol to minister energetiky Galuščenko.

9:55 Britské ministerstvo obrany: Rusku sa „veľmi pravdepodobne“ nepodarilo degradovať ukrajinský energetický systém. Rusko uskutočňovalo hromadné raketové útoky od októbra 2022, ale frekvencia útokov od začiatku marca 2023 klesla.

9:34 Ozbrojené sily Ukrajiny uvádzajú orientačné odhady bojových strát Ruska k 8. aprílu.

9:32 Pomníky sovietskych generálov Zygina a Vatutina, ako aj ruského básnika Alexandra Puškina sa demontujú v ukrajinskom meste Poltava.

9:08 Volodymyr Zelenskyj navštívil Iftar spolu s moslimskými vojakmi a Krymskými Tatármi. Prezident Ukrajiny povedal, že odteraz sa to stane tradíciou: "Dnes začíname pre Ukrajinu takúto tradíciu - Iftar na oficiálnej úrovni - spolu s našimi hrdinami, prítomnými moslimskými vojakmi, spolu s Mejlismi z krymskotatárskeho ľudu, spolu s predstaviteľmi celej moslimskej komunity Ukrajiny."

8:48 Pred rokom Rusko zasiahlo železničnú stanicu v Kramatorsku, kde stovky civilistov čakali na príležitosť evakuácie. V dôsledku tohto barbarského vojnového zločinu zomrelo 61 ľudí, viac ako sto bolo zranených. 

8:36 Ukrajinský pilot s volacím znakom KARAYA zverejnil zábery letu na bojovej stíhačke.

8:07 Údajný únik tajných vojnových dokumentov poukazuje na strach Rusov z nadchádzajúcej ukrajinskej protiofenzívy Ruskí milbloggeri vyjadrili znepokojenie nad údajnými tajnými dokumentmi o vojnovom úsilí Ukrajiny, pričom zdôraznili strach z protiofenzívy, uviedla ISW.

7:04 Dvaja ruskí okupanti boli zajatí v Bakhmute. 

6:20 Ukrajina za posledný deň zostrelila ruské lietadlá, 7 bezpilotných lietadiel.

Ukrajinské sily zostrelili ruské lietadlá Su-25 a sedem bezpilotných lietadiel vrátane troch bezpilotných lietadiel typu Orlan, troch Lancet a jedného Merlina, uviedol vo svojej rannej aktualizácii generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

6:00 Potvrdené straty ruskej armády na Ukrajine dosiahli takmer 20-tisíc ľudí.

Zelenskyj sľúbil oslobodenie Krymu 

"Pokus Ruska o zotročenie Ukrajiny...sa začal práve okupáciou Krymu, práve útlakom voči slobode Krymu, Ukrajiny, krymských Tatárov a krymských moslimov," povedal Zelenskyj v príhovore k vedúcim predstaviteľom moslimskej komunity na Ukrajine i veľvyslancom z islamských krajín. Prezident sa kriticky vyjadril k tomu, ako Rusko pristupuje k moslimskej menšine krymských Tatárov a sľúbil, že Ukrajina tento polostrov od Ruska získa späť.

"Pre Ukrajinu alebo pre svet neexistuje iná alternatíva, než ukončenie okupácie Krymu. Vrátime sa na Krym," povedal Zelenskyj. Prezident tiež oznámil, že Ukrajina zavádza novú tradíciu iftaru - jedla, ktorým moslimovia počas posvätného mesiaca ramadán prerušujú denný pôst. "Ukrajina je vďačná moslimom v našej krajine a každému z moslimskej komunity vo svete kto, tak ako my, túži po mieri a ochrane pred zlom," povedal.

Kritizoval postup Ruska voči Tatárom

Ukrajina si podľa jeho slov cení územnú celistvosť ostatných krajín a takisto vyžaduje rešpektovanie svojej vlastnej zvrchovanosti. Zelenskyj to uviedol v spojitosti s návrhom brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu, píše DPA. Ten vo štvrtok navrhol Ukrajine, aby sa vzdala Krymského polostrova v prospech Ruska a začala tak mierové rokovania. "Celý náš východ, juh, všetky naše komunity, všetci naši ľudia si rovnako zaslúžia žiť a žiť slobodne," povedal ukrajinský prezident.

Krymský polostrov bol súčasťou Ukrajiny, kým ho v roku 2014 Rusko na základe sporného referenda nepriradilo k subjektom svojej federácie, pripomínajú agentúry. Toto referendum bojkotovala výrazná väčšina komunity krymských Tatárov, ktorá tvorí 12-15 percent z dvoch miliónov obyvateľov Krymu, píše AFP. Moskva v roku 2016 zakázala činnosť Medžlisu, neformálneho parlamentu krymských Tatárov, ktorý vyhlásila za extrémistickú organizáciu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu