Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mokrý sneh na svahoch úraduje: Na horách platí lavínové nebezpečenstvo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com/Hans)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Lavínová hrozba vo všetkých slovenských pohoriach v nedeľu popoludní stúpne na druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Dôvodom je postupné otepľovanie a silné slnečné žiarenie. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Upozornil, že počas dňa sa na slnkom osvetlených strmých svahoch budú vyskytovať menšie až stredne veľké lavíny z mokrého snehu. Bude sa to diať predovšetkým na svahoch, kde bolo viac nového snehu z posledného sneženia.

Mokrý sneh na svahoch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Horská Záchranná Služba)

"V tienistých žľaboch a svahoch vo vysokých polohách Tatier sa stále nachádzajú vetrom previate snehové dosky a vankúše. Na takýchto strmých svahoch je možné uvoľnenie lavíny najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Pri silnom oteplení a vhodnom tvare reliéfu je na tráve možný aj výskyt kĺzavých základových lavín," podotkol Kyzek.

Pri chate Plesnivec spadla lavína, zasypala chodník na Zelené pleso

K pádu lavíny došlo v nedeľu predpoludním pri chate Plesnivec v Belianskych Tatrách. Lavína zasypala chodník na Zelené pleso a čiastočne prístupovú cestu k tejto vysokohorskej chate.

 

❗️Pred pár minútami spadla pri chate lavína, ktorá zasypala chodník na Zelené pleso a čiastočne pristupovú cestu ku...

Posted by Chata Plesnivec on Sunday, March 19, 2023

Na sociálnej sieti o tom informuje chata Plesnivec. V prípade výstupu aj zostupu turistom odporúča použiť zelenú značku s tým, že žltá značka vedúca dolinou je nebezpečná.

Viac o téme: LavínyOtepľovanieVýstrahaLavínová hrozba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu