Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na Muránskej planine zaznamenali počas monitoringu päť vlčích svoriek

vlk Ilustračné foto
vlk Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

REVÚCA - Na území Národného parku (NP) Muránska planina a v jeho ochrannom pásme sa začiatkom februára uskutočnil zimný monitoring veľkých šeliem. Ochranári na území parku počas dvoch dní zaznamenali päť svoriek vlka dravého. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informovala Správa NP Muránska planina.

Do zimného monitoringu veľkých šeliem na Muránskej planine sa zapojilo celkom 24 mapovateľov, okrem ochranárov i dobrovoľníci. Celkovo počas dvoch februárových dní zmonitorovali 26 trás v celkovej dĺžke 398 kilometrov. Pri prechádzaní trás šelmy monitorovali zaznamenávaním stôp, trusu alebo chlpov.

Archívne video: Budaj predstavil rozvojové projekty v Národných parkoch Muránska planina a Poloniny

Budaj predstavil rozvojové projekty v Národných parkoch Muránska planina a Poloniny (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Prostredníctvom tejto metódy sme pri tohtoročnom zimnom monitoringu zaznamenali štyri jedince rysa ostrovida, deväť jedincov medveďa hnedého a päť svoriek vlka dravého. Dve monitorované vlčie svorky majú jadro teritória v národnom parku, teritórium zvyšných troch doňho zasahuje len okrajovo," priblížila správa národného parku. V monitoringu veľkých šeliem budú ochranári pokračovať aj počas roka, a to formou zaznamenávania pobytových znakov zvierat či s pomocou fotopascí.

Viac o téme: VlkSlovenskoMuránska planinaVĺčia svorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu