Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Súd rozhodol o Sheile, ktorá močila na korán: Takýto je verdikt!

Sheila
Sheila (Zdroj: FB/Sheila Szmereková)

BÁNSKA BYSTRICA – Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica odsúdil v stredu Sheilu Sz., obžalovanú z extrémistickej trestnej činnosti a nebezpečného vyhrážania, na spoločný súhrnný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov. Odpyká si ho vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaná podala odvolanie, prokurátor si ponechal lehotu.

Aktualizované 14:50 Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica odsúdil v stredu Sheilu Szmerekovú, obžalovanú z extrémistickej trestnej činnosti a nebezpečného vyhrážania, na spoločný súhrnný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov. Hlavné pojednávanie sa v stredu začalo aj skončilo. "Prejednávaná kauza poukazuje na skutočnosť, že silné reči, z ktorých sála nenávisť voči určitej skupine obyvateľstva, môže doviesť páchateľa do väzenia," reagoval po rozsudku prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. V záverečnej reči navrhoval pre Sheilu Sz. päťročný trest. Hrozilo jej až osem rokov.

Sheila Szmereková sa zviditeľnila na internete nenávistnými vyjadreniami a videom voči moslimom v roku 2017. Ukazovala na ňom korán, vytrhala z neho strany, ktoré zapálila a roztrhanú knihu demonštratívne pomočila. Vyzvala na boj proti moslimom a vyhrážala sa im. Nikto ju vraj nezastaví a ak sa nevedia prispôsobiť, nemajú u nás čo hľadať.

VIDEO Pokračuje pojednávanie s extrémistom Mariánom Magátom

Pokračuje pojednávanie s extrémistom Mariánom Magátom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Od detstva vraj bola sexuálne zneužívaná

Obžalovaná potvrdila, že na videu je ona, korán kúpila v kníhkupectve v zahraničí a video sa natáčalo mimo územia SR. Od detstva vraj bola sexuálne zneužívaná a stala sa obeťou obchodovania s ľuďmi. Vo Fínsku ju údajne zavreli do tábora, kde ju mali zneužívať ľudia z moslimskej komunity. Pred samosudcom ŠTS ich označila za parazitov, ktorí predávajú svoje deti a obchodujú s drogami. Nemá ich rada, lebo im všetko prejde. Tvrdí, že to urobila preto, aby ich ponížila.

archívne video 

JE ROZHODNUTÉ Sheila, ktorá pomočila a zapálila Korán, si za vyhrážanie prezidentke vypočula trest (Zdroj: TASR / Kríž, Kotian)

"Tieto dve veci sa čiastočne nezlučujú, pretože ak obžalovaný vyhlási, že je nevinný a zároveň sa k trestnej činnosti priznáva, je zvláštne posudzovanie okolností samotného prípadu," reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Podľa znalkyne Sheila Szmereková trpí závažnou duševnou poruchou, lieči sa a je pod dohľadom psychiatrov. Choroba nemá vplyv na jej ovládacie a rozpoznávacie schopnosti, a teda chápe zmysel trestného konania. V prípade uznania viny jej hrozí trest odňatia slobody od troch do ôsmich rokov.

Viac o téme: PojednávanieExtrémizmusVyhrážanieObžalobaSheila Szmereková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu