Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ďalší konflikt na Pochode za mier: Na mladíka kričali pre ukrajinskú vlajku! Vraj prišiel provokovať

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook)

NITRA – O tom, že na pochody za mier nechodí každý naladený na mierovú vlnu, sme sa presvedčili už pri akcii v Lučenci, kde bol napadnutý mladý študent medicíny. Dôvodom bolo, že prišiel odetý v ukrajinskej vlajke. Rovnaká situácia teraz nastala aj v Nitre. Niektorým účastníkom opäť prekážali žlto-modré farby na zástave.

 

Video: Ďalší incident na Pochode za mier: V Nitre zaútočili na mladíka s ukrajinskou vlajkou 

Ďalší incident na Pochode za mier: V Nitre zaútočili na mladíka s ukrajinskou vlajkou (Zdroj: Facebook/Kancelária Koordinátora úderky)

Pochod za mier v Nitre sa konal 22. februára. Ako sme mohli vidieť už aj na predošlých akciách, chodia na ne vo veľkej miere podporovatelia Ruska, čo sa ukázalo aj pod Zoborom. Na internete sa totiž objavilo video, kde je zachytený slovný útok na jedného z účastníkov – na rozdiel od ľudí, ktorí ho obklopovali, mal totiž cez ramená prehodenú vlajku Ukrajiny a otvorene tvrdil, že Rusko pácha genocídu. „Chlapče a toto máš odkiaľ tieto sprostosti,“ reaguje na neho žena. Tá okrem iného mladému mužovi povie, že nepozná dejiny a pýta sa, kto „nás oslobodil.“ „Čo to má s tým spoločné?“ pýta sa študent.

Ďalší z účastníkov mu hovorí, aby „prestal provokovať ľudí.“ „Daj tú handru dole a stoj tu,“ hovorí mu starší pán. Na to, aby si zložil ukrajinskú zástavu ho vyzvala aj žena. „Ja nikomu nič nerobím,“ reaguje mladík. Muž však trvá na tom, aby si zástavu zložil dole. Zaznie tiež otázka, prečo nemá na seba slovenskú vlajku. Vo chvíli, keď odpovie, že na Slovensko neútočí teraz iný štát, ale na Ukrajinu áno, mu žena povie, že „ je vymletý.“

„Ako primátor verím, že každý človek má právo na slobodu prejavu a názoru. Avšak, súčasne som pevne presvedčený, že násilie a extrémizmus nie sú akceptovateľné a nemajú miesto v modernej demokratickej spoločnosti, ani v našom meste. V tomto kontexte odsudzujem pochody za mier, ktoré sú maskovanými protestmi za extrémne ideológie, podnecujú nenávisť a rozdeľujú našu spoločnosť,“ reagoval na incident primátor Nitry Marek Hattas.

Ďalší konflikt na Pochode
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Ovčiarsky tribunál )

K incidentu pre vlajku došlo aj v Lučenci

Incident veľmi podobný tomuto sa odohral aj na pochode v Lučenci 10. februára.  Prišiel na ňu aj mladý študent medicíny, 20-ročný Matúš, ktorý si cez ramená prehodil vlajku Ukrajiny. To sa však nepáčilo niekoľkým účastníkom, ktorý mladíka obkľúčili a vulgárne mu nadávali.

Časť konfliktu je zachytená aj na videu. Tam je možné počuť, ako na neho neznámy muž kričí, aby „vypadol“ na Ukrajinu. „Tam si ľahni, do p**e. A neusmievaj sa ako k***t, rozumieš?,“ hovorí mladému študentovi. „Špina sku**ená vy***aná,“ nadáva mu. Nebol jediný, pridali sa aj ďalší. V skupine mal byť aj učiteľ angličtiny na Spojenej strednej škole v Poltári. Ten ho mal napadnúť aj fyzicky.  

Viac o téme: KonflikNitraUkrajinská vlajkaPochod za mier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu