Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vyšetrovanie v centre sociálnych služieb, kde došlo počas covidu k viacerým úmrtiam, nie je ešte ukončené

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Centrum sociálnych služieb v Poprade)

BRATISLAVA - Vyšetrovanie v Centre sociálnych služieb pod Karpatmi na Hrnčiarskej ulici v Pezinku, v ktorom počas prvej vlny pandémie došlo k úmrtiam viacerých klientov, nie je stále ukončené. Podľa polície sa v súčasnosti čaká na znalecké posudky. Uviedol bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

"Zo strany vyšetrovateľa odboru kriminálnej polície boli vykonané všetky relevantné procesné úkony, v súčasnosti sa čaká na znalecké posudky," skonštatoval Szeiff.

Archívne video: KORONAVÍRUS Minister zdravotníctva Krajčí: Inicioval som klinický tím, ktorý zasahuje v DSS v Pezinku

KORONAVÍRUS Minister zdravotníctva Krajčí: Inicioval som klinický tím, ktorý zasahuje v DSS v Pezinku (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Po ich doručení zvážia podľa hovorcu ďalší procesný postup v zmysle Trestného poriadku. V zariadení sociálnych služieb, ktoré spadá pod Bratislavský samosprávny kraj (BSK), prebieha zároveň interný audit. Súvisí s nástupom nového štatutárneho zástupcu. Zariadenie je totiž bez oficiálnej riaditeľky, keďže niekdajšiu jeho šéfku Renátu Názlerovú odvolali koncom januára z funkcie poslanci BSK.

Nové výberové konanie je už vypísané

Návrh na odvolanie bol podľa hovorkyne BSK Lucie Forman spoločným rozhodnutím vedenia kraja a odboru sociálnych vecí BSK. Stalo sa tak podľa nej po dôslednom zvážení mnohých podnetov na odvolanú riaditeľku. "Prichádzali od jej nadriadených, podriadených, rodinných príslušníkov klientov zariadenia, ako aj kolegov z iných zariadení sociálnych služieb v našom kraji," poznamenala Forman s tým, že kraj sa až do ukončenia auditu bližšie k téme vyjadrovať nebude.

Kraj zároveň vypísal výberové konanie na nového riaditeľa. V súčasnosti je dočasne poverenou riaditeľkou zariadenia Jana Matulová, vedúca oddelenia sociálnej pomoci BSK. Tá už zároveň v minulosti pri vypuknutí pandémie ochorenia COVID-19 v tomto zariadení bola ako krízový manažér poverená jeho riadením.

Zariadenie bolo počas prvej vlny pandémie v karanténe, keďže viacero klientov i zamestnancov bolo pozitívne testovaných, zaznamenaných bolo aj viacero úmrtí klientov zariadenia. Situáciou sa zaoberala aj polícia, ktorá začala trestné stíhanie za prečin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. Pre niekdajšiu situáciu bola odvolaná aj vtedajšia riaditeľka zariadenia Viola Schmidtová.
 

Viac o téme: PandémiaPezinokKoronavírusCentrum sociálnych služieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu