Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ťažká situácia v Somálsku: Boje v Somalilande si vyžiadali najmenej 38 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

MOGADIŠO - Najmenej 38 ľudí umrelo v sobotu počas bojov v odštiepeneckom somálskom regióne Somaliland, informuje agentúra DPA.

K zrážkam došlo v meste v Las Anod, na ktoré si robí nárok Somaliland, ako aj susedný poloautonómny štát Puntland. Jednotky Somalilandu údajne zaútočili na mesto s ťažkým delostrelectvom. Podľa predstaviteľa miestnej milície si boje vyžiadali životy na oboch stranách vrátane civilistov. Somaliland, ktorý sa od roku 1991 usiluje o nezávislosť od Somálska, ale stále nie je medzinárodne uznaný, sa často považuje za "maják" stability v tomto chaotickom regióne. Politické napätie však v uplynulých mesiacoch prudko vzrástlo, čo viedlo k násiliu.

Somaliland oznámil 10. februára prímerie

Najnovšie boje vypukli v Las Anode 6. februára po tom, ako kmeňoví náčelníci v regióne Sool, kde sa mesto nachádza, vydali vyhlásenie, v ktorom prisľúbili podporu somálskej federálnej vláde a vyzvali orgány v Somalilande, aby stiahli svojich vojakov z oblasti. Somaliland oznámil 10. februára prímerie, ale o niekoľko dní neskôr obvinil Somálsko z útoku na svoje sily. Tamojšie zdravotnícke zdroje vo štvrtok oznámili, že boje si od začiatku februára vyžiadali aspoň 100 životov, pričom ďalších 560 ľudí utrpelo zranenia.

Viac o téme: BojeSomálskoSomaliland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu