Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Čaputová je už v Poľsku, stretla sa s Bidenom: Prvé FOTO s lídrom USA, Rusi podľa neho urobili chybu!

Zuzana Čaputová odlieta na stretnutie prezidentov krajín B9 do Poľska. Zobraziť galériu (5)
Zuzana Čaputová odlieta na stretnutie prezidentov krajín B9 do Poľska. (Zdroj: TASR/AP Photo/ Evan Vucci)

BRATISLAVA - Prezidentka má v týchto vypätých dňoch skutočne hustý program. Okrem toho, že sa dnes stretne vo Varšave s americkým prezidentom Joeom Bidenom a prezidentmi B9tky, sama organizuje aj ďalšie dôležité stretnutia tejto skupiny krajín východného krídla NATO u nás v Bratislave. Pred odletom do Poľska povedala zásadné slová a medzitým sa už s lídrom USA stretla vo Varšave.

VIDEO Prezidentka pred odletom do Varšavy:

Vyjadrenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej pred odletom do Varšavy. (Zdroj: Topky/ Maarty)

Aktualizované 15:39

Zuzana Čaptuová sa už v Poľsku stretáva s prezidentom USA Joeom Bidenom a Andzrejom Dudom. Biden označil pozastavenie členstva Ruska v zmluve START za chybu. Podľa Čaputovej uplynulý rok spojencov z NATO posilnil a zjednotil a členovia Aliancie na jej východnom krídle sú chránení viac než kedykoľvek predtým.

Čaputová je už v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci)

Podľa nej pri pomoci Ukrajine podstupujú spojenci spoločne skúšku solidárnosti a ľudskosti. Prítomnosť Bidena na mimoriadnom summite B9 označila Čaputová za dôkaz, že transatlantická jednota je silnejšia ako nikdy predtým.

Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Čaputová sa postavila pred novinárom niekoľko minút pred odletom. "O chvíľu odlietam do Varšavy, kde sa stretnem s prezidentmi krajín na východnej hranici severoatlantickej aliancie (NATO), tzv. B9, a stretnem sa aj s prezidentom Bidenom. Stretneme sa symbolicky v čase, ktorý nám pripomína rok od vypuknutia ruskej vojny na Ukrajine. Zhruba takto pred rokom sme sa 2 dni po vypuknutí vojny stretli takisto vo Varšave a bol to silný moment jednak zo šoku vypuknutia vojny ale aj jednoty a odhodlania pomáhať Ukrajine," povedala hlava štátu.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (5)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/ Maarty)

Symbolické stretnutie po roku

Podľa nej ide dátumovo o symbolický moment. "Teraz sa budeme stretávať po roku, opäť symbolicky po tom, ako je toto smutné výročie vojny, ale tiež po tom, ako prezident Biden navštívil Ukrajinu pred pár dňami. Predmetom našich diskusií bude to, ako posilniť bezpečnosť východného krídla. Ako posilniť bezpečnosť Slovenskej republiky, budeme hovoriť o výdavkoch na obranu, o podpore Ukrajiny," prezradila o dnešnom programe dńa Čaputová.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (5)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/ Maarty)

Čaputová plánuje stretntie členov B9 aj doma

Podľa nej pôjde o jednu zo série diskusií, ktoré predchádzajú stretnutiu NATO vo Vilniuse v júli a okrem tohto stretnutia vo Varšave navyše hlava štátu organizuje aj stretnutie B9 v júni na Slovensku v Bratislave, čo bude mesiac pred spomínaným veľkým summitom.

Viac o téme: StretnutieNATOVaršavaJoe BidenZuzana ČaputováB9
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu