Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kuciak: Vražda novinára prichádza do kín na smutné výročie: Pozrite sa, kto sa ukázal na slávnostnej premiére!

Pamätník pre Jána a Martinu na Námestí SNP Zobraziť galériu (4)
Pamätník pre Jána a Martinu na Námestí SNP (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Na piate výročie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka prichádza do kín film Kuciak: Vražda novinára. Na slávnostnej premiére, ktorá sa konala presne 21. februára, kedy boli Kuciak a jeho priateľka Martina Kušnírová zavraždení, sa ukázali skutočne významní ľudia.

Koprodukčný dánsko-americko-český dokumentárny film Kuciak: Vražda novinára vstupuje do kín na piate výročie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ako avizujú tvorcovia filmu, ktorý mal v utorok slávnostnú premiéru v bratislavskej Starej Tržnici, divákom sprostredkuje aj doteraz nezverejnené svedecké výpovede, dôkazy, exkluzívne informácie a materiály.

"Založený je na materiáloch z policajného spisu, ktoré slovenský divák natoľko nepozná, celú kauzu uvádza do širšieho kontextu, vychádza z informácií, ktoré boli spracované investigatívnymi novinármi, predovšetkým Pavlou Holcovou," povedala pre TASR Jitka Kotrlová, koproducentka snímky skúmajúcej nielen vraždu dvoch mladých ľudí, ale aj dôsledky tragickej udalosti, ktorá na Slovensku vyvolala najväčšie protesty od pádu komunizmu.

Na slávnostnej premiére filmu Kuciak: Vražda novinára bola aj prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Maarty)

Prišla Čaputová aj riaditeľ NAKA

Slávnostnej premiéry sa zúčastnili mnohí novinári, aj známe osobnosti. Prekvapením však bola prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá prišla aj so svojím partnerom Jurajom Rizmanom. Okrem prezidentky sa premiéry zúčastnil aj riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko a viceprezident policajného zboru Branko Kišš.

Premiéra filmu Kuciak, vražda novinára
Zobraziť galériu (4)
Premiéra filmu Kuciak, vražda novinára  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
Premiéra filmu Kuciak, vražda novinára
Zobraziť galériu (4)
Premiéra filmu Kuciak, vražda novinára  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
Premiéra filmu Kuciak, vražda novinára
Zobraziť galériu (4)
Premiéra filmu Kuciak, vražda novinára  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kľúčovou postavou dokumentu je Holcová, ktorá spolupracovala s Kuciakom krátko pred jeho smrťou. Film pripomínajúci tragickú udalosť spred piatich rokov nakrútil americký režisér a tiež investigatívny novinár Matt Sarnecki. "Už natočil jeden dokument tiež o vražde svojho kolegu, v tomto prípade je blízky spolupracovník Pavly Holcovej. V momente, keď získala informácie z policajného spisu, ktorý sa týkal aj vrážd Jána a Martiny, zapojil sa do projektu k prospechu filmu, pretože veľmi jasne a zrozumiteľne spracováva všetky informácie, ktoré sa týkajú toho prípadu," priblížila Kotrlová režiséra, ktorý študoval na pražskej FAMU a v súčasnosti pôsobí v Rumunsku. "Svoj život trávi v Európe, politické siete sú mu veľmi známe a naďalej sa tejto problematike venuje," dodala.

Viac o téme: VraždaNAKAZuzana ČaputováJán KuciakMartina KušnírováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu