Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Reakcia Čekovského na dnešné hlasovanie: Financovanie RTVS sa musí vyriešiť čím skôr

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Financovanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa musí vyriešiť čím skôr. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského (OĽANO). Reagoval tak na piatkové hlasovanie v parlamente, pri ktorom poslanci prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili novelu zákona o dani z osobitnej stavby.

"Stojíme pred výzvou, aby sa financovanie RTVS konečne nastavilo systémovo, a najmä dlhodobo," skonštatoval. Očakáva, že s návrhom financovania príde SaS, pretože zrušenie koncesií bola jej podmienka pre schválenie tohtoročného štátneho rozpočtu. "Naším cieľom je, aby bol návrh hotový už na budúci týždeň s tým, že ho predložíme na marcovú schôdzu parlamentu," doplnil.

Koncesionárske poplatky sa zrušia

O návrhu sa bude diskutovať počas budúceho týždňa na rezorte kultúry. Čekovský ozrejmil, že predbežný zámer počíta s tým, že financovanie RTVS bude založené na výpočte podielu z hrubého domáceho produktu. Koncesionárske poplatky sa zrušia. Hlavným príjmom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) bude po novom nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu. Zmena pôvodne prešla v pléne Národnej rady (NR) SR ešte v decembri ako súčasť pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o dani z osobitnej stavby. Prezidentka SR Zuzana Čaputová novelu následne vetovala, parlament ju však v piatok opätovne schválil.

Viac o téme: HlasovanieRTVSKristián Čekovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu