Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE Prokurátor podal obžalobu na guvernéra NBS Petra Kažimíra

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír
Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal vo štvrtok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) obžalobu na guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra pre trestný čin podplácania.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry dnes podal obžalobu na Špecializovaný trestný súd na guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra. Informoval o tom Úrad špeciálnej prokuratúry na sociálnej sieti. "Prokurátor ÚŠP GP SR dnes podal obžalobu na Špecializovaný trestný súd na Ing. P. K. za trestný čin podplácania podľa § 333 ods. 1, ods. 2 TZ. Obžaloba sa týka podozrenia z korupčnej trestnej činnosti v súvislosti s daňovými kontrolami voči viacerým obchodným spoločnostiam," napísala špeciálna prokuratúra. 

"Trestná vec bola pridelená zákonnému sudcovi na ŠTS v Pezinku, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. V tejto súvislosti sme oslovili aj NBS, z komunikačného oddelenia nás však odkázali na guvernérovho advokáta. Kažimírov advokát Ondrej Mularčík sa k podaniu obžaloby vyjadrovať nechcel. 

Kažimíra opäť obvinili v októbri minulého roka. Guvernérovi NBS zrušila Generálna prokuratúra (GP) SR v júni minulého roka obvinenie z prečinu podplácania. Vtedy upozornila, že obvinenie vzniesol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry iba na základe výpovedí jediného spolupracujúceho obvineného, bývalého prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho. Na jeho zrušenie využila postup podľa paragrafu 363 Trestného poriadku.

archívne video

Guvernér NBS bol vypovedať na NAKA: Obvinený Suchoba hovorí o úplatkoch (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa výpovede Františka Imreczeho, v súčasnosti obvineného vo viacerých kauzách, mal byť Kažimír akýmsi kuriérom úplatku vo výške 50-tisíc eur pre samotného Imreczeho. Kažimír obvinenie odmieta a jeho advokát avizoval, že voči nemu podá sťažnosť. Kažimírovo meno sa spomínalo aj v súvislosti s miliónovými zákazkami na Finančnej správe v kauze Mýtnik. 

Viac o téme: ProkurátorObžalobaPeter KažimírNBS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu