Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Maloobchody majú toho dosť: Plošné zatváranie zvýši nezamestnanosť! Poslanci s nami o zákaze nerokujú

Zákaz nedeľného predaja: Predkladatelia zákonov nekomunikujú s maloobchodmi Zobraziť galériu (3)
Zákaz nedeľného predaja: Predkladatelia zákonov nekomunikujú s maloobchodmi (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Getty Images)

BRATISLAVA – Vo štvrtok (9. 2.) bol zákon o nedeľnom zatváraní obchodov vrátený na prerokovanie. Nový návrh zákona bol však navrhnutý hneď po hlasovaní. Iniciatíva slovenských maloobchodov (ISKM) sa ohradila, že autori zákona s nimi dostatočne nekomunikujú. Pokiaľ zákon prejde, maloobchodníci upozorňujú, že pre mnohé prevádzky to môže mať zdrvujúce následky.

Poslanci diskutujú o zatvorení obchodov v nedeľu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

„Pán poslanec Vašečka hneď po hlasovaní prezentoval, že sa chce stretnúť so zamestnávateľmi, zamestnancami a dotknutými organizáciami, aby o návrhu diskutovali. Napriek tomu je však zjavne rozhodnutý,“ komentuje predseda ISKM Daniel Krakovský. Maloobchodníkom prekáža postup, akým sa navrhovatelia zákona vydali. „Nie je možné viesť diskusiu o úprave návrhu, ktorý už bol v NR SR predložený v upravenom znení,“ sťažujú sa.

Richard Vašečka (OĽaNO-KÚ), Daniel Krakovský (ISKM)
Zobraziť galériu (3)
Richard Vašečka (OĽaNO-KÚ), Daniel Krakovský (ISKM)  (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Archív D.K.)

Tvrdia že chcú diskutovať, v skutočnosti odmietajú argumenty

Ak súčasný návrh zákona prejde hrozí, že mnohé prevádzky budú zatvorené aj viac dní po sebe. Navrhovatelia zákona odmietajú akýkoľvek argument proti prijatiu a naďalej tlačia na jeho prijatie. „Nerozumieme, prečo navrhovatelia na jednu stranu tvrdia, že chcú o návrhu viesť diskusiu a na druhú stranu prakticky ihneď predložia ešte striktnejší návrh,“ tvrdí Krakovský. „Prijatie tohto zákona ovplyvní nielen maloobchod, ale ja množstvo služieb naň naviazaných a môže mať dnes nepredvídateľné dôsledky,“ dodáva.

Maloobchody majú toho dosť:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Zástancovia zákona navyše nevedia vyčísliť možné dopady na podnikateľský sektor a zamestnanosť. ISKM upozorňuje taktiež na to, že predkladanie takéhoto zákona je ako kopanie do otvorených dverí. „Už dnes je približne polovica maloobchodných prevádzok dobrovoľne zatvorená bez nutnosti zákazu. Súčasný stav prináša každému možnosť voľby a nikto nie je nútený v maloobchode pracovať, v nedeľu nakupovať alebo mať otvorené,“ zdôrazňujú.

Myslia si, že prijatie tohto zákazu spôsobí odlev kúpnej sily, ktorá bude hľadať alternatívy a v konečnom dôsledku môže dôjsť k výraznej strate v štátnom rozpočte a dokonca k zvýšeniu nezamestnanosti. „Utrpia najmä malí domáci podnikatelia už dnes zasiahnutí pandémiou, infláciu a energetickou krízou,“ upozorňuje ISKM.

Viac o téme: Zákaz predaja v nedeľuISKMMaloobchody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu