Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Návrh na zatvorenie obchodov v nedeľu majú predkladatelia dopracovať

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Návrh novely Zákonníka práce skupiny poslancov Národnej rady (NR) SR, ktorá mala priniesť zatvorenie obchodov väčšinu nedieľ v roku, vrátili poslanci predkladateľom na dopracovanie. Veľkou väčšinou vo štvrtok schválili súvisiaci procedurálny návrh Juraja Blanára (Smer-SD).

Poslanci navrhujú v novele niekoľko výnimiek zo zákazu, a to z dôvodu umožnenia zvýšenia tržieb a zásobenia obyvateľstva pred začiatkom školského roku a pred Vianocami. Pôjde o poslednú nedeľu pred začiatkom školského roka a tri adventné nedele.

Poslanci vrátili návrh zákona o zákaze predaja v nedeľu na dopracovanie

Poslanci vrátili návrh zákona o zákaze predaja v nedeľu na dopracovanie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Okrem toho navrhujú vypustenie zákazu predaja pre viacero sviatočných dní, a to 1. mája, 8. mája, 29. augusta a 1. septembra. V týchto dňoch bude možné otvoriť maloobchodné prevádzky a umožniť tak predaj tovaru spotrebiteľovi. Ak však niektorý z týchto dní pripadne na nedeľu, pôjde o voľný deň.

Návrh na zatvorenie obchodov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Novela Zákonníka práce v roku 2017 zaviedla do praxe zatvorenie predajní počas sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja, celkovo 15,5 dňa v roku. Zamestnávatelia počas týchto dní nemôžu zamestnancom nariadiť a ani s nimi dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi a s tým súvisiace práce. Z pravidla existujú aj výnimky, napríklad čerpacie stanice, lekárne, predajne na letiskách či staniciach.

O zatvorení obchodov v nedeľu by sa malo rokovať opäť v marci

Návrh novely Zákonníka práce, ktorá by mala priniesť zatvorenie obchodov väčšinu nedieľ v roku, upravia predkladatelia podľa pripomienok poslancov a plánujú o ňom rokovať opäť na nasledujúcej schôdzi Národnej rady (NR) SR v marci. Na sociálnej sieti to avizoval jeden z predkladateľov návrhu Richard Vašečka (OĽANO).

O posunutí právnej normy do druhého čítania mali poslanci hlasovať vo štvrtok podvečer. Namiesto toho však schválili procedurálny návrh Juraja Blanára (Smer-SD) a vrátili novelu predkladateľom na dopracovanie.

Návrh na zatvorenie obchodov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

"V parlamente prebehla dlhá a dôkladná rozprava o našom návrhu zákona o nedeli ako dni pracovného pokoja pre zamestnancov obchodov. Pozorne som si ju vypočul a keďže z nej vyplynuli konštruktívne pripomienky, ako zákon upraviť, podporili sme návrh vrátiť zákon na dopracovanie," vysvetlil Vašečka.

Deklaroval, že predkladatelia návrhu rokovali aj so zástupcami obchodníkov, pozorne sledovali vyjadrenia zamestnancov, odborov a diskusie, ktoré prebiehali v médiách. "Je isté, že ako verejnosť, tak i mnoho zamestnávateľov a väčšina zamestnancov v obchodoch, si prajú nedeľu ako deň pracovného pokoja. Našou úlohou je zabezpečiť, aby sa to pretavilo do zákona a aby bol prijatý čo najväčším počtom zástupcov ľudí - poslancov," vyhlásil Vašečka.

Ambíciou predkladateľov je, aby parlament návrh schválil na schôdzach v marci a máji a aby mohol začať platiť od 1. júna tohto roka.

Viac o téme: NávrhNedeľaParlamentZákaz predaja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu