Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zmeny v integrovanom záchrannom systéme budú: Dnes ich podpísala prezidentka

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Integrovaný záchranný systém sa upraví. Posilní sa pôsobnosť Ministerstva vnútra (MV) SR na strategickej úrovni riadenia a koordinácie jednotlivých zložiek. Policajný zbor sa začlení medzi základné záchranné zložky tohto systému. Umožní sa aj vznik integrovaných bezpečnostných centier či vytvorenie mechanizmu akreditácie ostatných záchranných zložiek. Vyplýva to z novely zákona o integrovanom záchrannom systéme, ktorú v stredu podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval jej hovorca Martin Strižinec.

Zavedie sa pojem integrované bezpečnostné centrum, čo umožní vznik spoločných pracovísk základných zložiek integrovaného záchranného systému a útvarov krízového riadenia na území kraja. Posilní sa pôsobnosť MV SR s cieľom zefektívniť riadenia a koordinácie integrovaného záchranného systému, pretože sa záchranným zložkám jasne určia úlohy a zabezpečí sa ich koordinácia pri poskytovaní pomoci v tiesni.

VIDEO Minister vnútra SR Roman Mikulec: Novinkou integrovaného záchranného systému je spolupráca s políciou

Minister vnútra SR Roman Mikulec: Novinkou integrovaného záchranného systému je spolupráca s políciou (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Ministerstvo vnútra má tiež vykonávať odbornú prípravu

Rezort má určovať technické podmienky a prevádzkové podmienky pre integrované bezpečnostné centrá vrátane ich usporiadania na Slovensku. Zároveň má v spolupráci s rezortom zdravotníctva vypracovávať plány spoločných postupov, ktoré majú zvýšiť interoperabilitu záchranných zložiek a určiť ich úlohy a kompetencie na mieste zásahu. Ministerstvo má tiež vykonávať odbornú prípravu či zabezpečovať a vykonávať preventívno-výchovnú i osvetovú činnosť.

Zmeny v integrovanom záchrannom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Začlenenie Policajného zboru medzi základné zložky má umožniť efektívnejšiu koordináciu

Začlenenie Policajného zboru medzi základné zložky integrovaného záchranného systému má umožniť efektívnejšiu koordináciu. Medzi ostatné záchranné zložky má pribudnúť Slovenská inšpekcia životného prostredia, ktorá zabezpečuje úlohy v integrovanom záchrannom systéme počas udalostí, pri ktorých je ohrozené životné prostredie.

Odborná príprava záchranných zložiek integrovaného záchranného systému bude zahŕňať aj organizáciu integrovaného záchranného systému, koordináciu záchranných zložiek na strategickej, operačnej a taktickej úrovni, spôsob poskytovania pomoci v tiesni i zásady krízovej komunikácie, krízovej intervencie a psychosociálnej prvej pomoci či vzdelávania v cudzom jazyku. Nanovo sa majú upraviť podmienky získania odbornej spôsobilosti zamestnancov okresných úradov v koordinačnom stredisku. Novela zavedie i nový systém akreditácie na úseku integrovaného záchranného systému.

Prezidentka dnes podpísala aj zákon o akreditácii orgánov posudzovania zhody

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala zákon o akreditácii orgánov posudzovania zhody. Právna norma reaguje na trend vývoja v oblasti poskytovania akreditačných služieb na Slovensku. Nová právna úprava vychádza z potreby upraviť najmä pôsobnosť riadiacich orgánov Slovenskej národnej akreditačnej služby (SNAS), ako aj z potreby vytvorenia fondu investícií a rozvoja. "SNAS ako verejnoprávna inštitúcia musí hospodáriť na neziskovom základe a poskytovať služby odplatne, čo je v súlade s princípmi európskeho akreditačného systému," uvádza sa v dôvodovej správe.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák )

Zákon tiež precizuje úpravu rezervného fondu, správneho konania o akreditácii, ukladania pokút a dochádza k zmene samotnej štruktúry právneho predpisu. Ďalej sa napríklad upravujú ustanovenia týkajúce sa žiadosti o akreditačnú službu a jej podávania prostredníctvom informačného systému SNAS.

Priamo zo zákona je príspevok štátu prísne limitovaný

Z dôvodu, že SR je členským štátom Európskej únie a má povinnosť byť členom európskych a medzinárodných organizácií združujúcich akreditačné orgány v oblasti akreditácie orgánov posudzovania zhody je podľa zákona vhodné, aby štát znášal náklady spojené s členskými poplatkami a účasťou Slovenska v týchto organizáciách. "Aktívnou účasťou v týchto inštitúciách sa zvyšuje uznávanie SNAS na európskej a medzinárodnej úrovni. Priamo zo zákona je tento príspevok štátu prísne limitovaný, aby nemohol byť použitý na iné ako uvedené účely," konštatuje sa v materiáli.

Viac o téme: ZmenyPodpísanieZuzana ČaputováIntegrovaný záchranný systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu