Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanci odmietli Čepčekov návrh na obmedzenie prístupu k interrupciám

(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorkovom hlasovaní odmietli návrh novely zákona o umelom prerušení tehotenstva z dielne Martina Čepčeka (nezaradený). Navrhoval ňou zakotviť, že umelý potrat nie je odporúčané riešenie.

Zároveň chcel súčasnú legislatívu upraviť tak, že by sa mala poskytnúť vyššia ochrana nenarodenému dieťaťu. Zákon by ponechával výnimky na uskutočnenie potratu, ktoré podľa jeho slov väčšina spoločnosti považuje za dôvodné. Žiadal tiež, aby sa zaviedol pojem umelé ukončenie tehotenstva potratom.

archívne video

Skupina poslancov predstavila pozmeňujúci návrh k zákonu Anny Záborskej k potratom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Neuspel ani s ďalším návrhom

Plénum odmietlo aj ďalší Čepčekov návrh, ktorým chcel, aby sa neuplatnilo zvýšenie platu ústavných činiteľov. Pri určovaní platu poslancov, prezidenta, členov vlády či verejného ochrancu práv by sa podľa návrhu vychádzalo z priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve za rok 2021. Predpokladala to novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Plénum odmietlo aj ďalší návrh, ktorým chcel Čepček meniť zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov.

Poslanci neposunuli do druhého čítania ani novelu zákona o sociálnom poistení, ktorú takisto predložil Čepček. Navrhoval, aby sa sadzba poistného na starobné poistenie mohla znížiť o 0,5 % na každé nezaopatrené dieťa.

Viac o téme: NávrhInterupciaMartin Čepček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu