Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Podľa Dankových slov ako krajina potrebujeme slovenský Fidesz: SNS chce rokovať so Smerom-SD a Hlasom

Andrej Danko Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko (Zdroj: Topky - Vlado Anjel, Ján Zemiar)

BUDAPEŠŤ - Dôležitosť posilnenia spolupráce krajín strednej a východnej Európy, a dôležitosť spolupráce slovenských strán na spoločnej hodnotovej platforme zdôraznil predseda mimoparlamentnej SNS a bývalý predseda Národnej rady SR Andrej Danko v rozsiahlom rozhovore pre agentúru MTI.

VIDEO Vyjadrenie Rastislava Káčera pred utorkovým rokovaním

Vyjadrenie Rastislava Káčera pred utorkovým zasadnutím (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V rozhovore, ktorý zverejnili viaceré maďarské médiá, označil Danko sankcie voči Rusku za falošný krok, ktorý neslúži európskym záujmom. "Do 30. septembra nás čakajú veľmi nebezpečné mesiace, na jednej strane je tu alibizmus prezidentskej kancelárie, ako aj populizmus (dočasne povereného premiéra) Eduarda Hegera a probruselská politika, ktorú kritizujeme," tvrdil v rozhovore Danko v súvislosti s vnútropolitickou situáciou na Slovensku.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Pred voľbami by  mala začať spolupráca opozičných strán na rovnakej hodnotovej platforme

Podľa jeho slov by sa pred voľbami v SR mala začať spolupráca opozičných strán na rovnakej hodnotovej platforme, aby bola zaručená stabilita po voľbách. "Hovorievam, že by sme potrebovali slovenský Fidesz," vyhlásil Danko a dodal, že zatiaľ SNS pripravuje rokovanie so stranou Smer-SD Roberta Fica a s Hlasom Petra Pellegriniho. Danko vylúčil akúkoľvek spoluprácu s progresívnymi liberálmi, vyjadril však otvorenosť menším stranám, vrátane tých, ktoré presadzujú záujmy maďarskej menšiny.

Podľa Dankových slov ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Odsúdil Káčerove výroky

K otázke vzťahov Slovákov a Maďarov predseda SNS povedal, že "nespolupracovanie" patrí do minulého storočia. "Preto som ostro odsúdil nedávne výroky šéfa slovenskej diplomacie Rastislava Káčera," vyhlásil Danko s tým, že nikto nesmie vyvolávať napätie medzi oboma národmi. Rastislav Káčer nedávno vyvolal vlnu kritiky svojimi vyjadreniami o možných nárokoch Maďarska na slovenské územie.

Danko chce vytvoriť jednotný opozičný blok, rokoval už s Národnou koalíciou

Predseda SNS Andrej Danko chce pred parlamentnými voľbami vytvoriť jednotný opozičný blok. O ponuke miest na kandidátke v pondelok (13. 2.) hovoril so stranou Národná koalícia. Na budúci týždeň plánuje rokovať so stranou Patriot. Postupne chce prejsť všetky politické subjekty, ktoré sa objavujú v prieskumoch agentúr. Informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

Podľa Dankových slov ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Voľby budú o spájaní, jednotnom hlase národných, kresťanských a sociálnych síl

"Prioritnou úlohou predsedu SNS je zmierniť napätie medzi stranami Smer-SD a Hlas-SD a pokúsiť sa vytvoriť jednotný opozičný blok, ktorý podľa vzoru Poľska alebo Maďarska bude liberálnou hrádzou," načrtla hovorkyňa. Voľby budú podľa strany o spájaní, jednotnom hlase národných, kresťanských a sociálnych síl. Ako skonštatovala SNS, Slovensko potrebuje stabilnú vládu. Tú vie podľa strany garantovať len zoskupenie politických strán, ktoré už pred voľbami bude jasne deklarovať, čo ide občanom Slovenskej republiky ponúkať.
 

Viac o téme: Rokovanie SNSAndrej DankoFidesz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu