Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hrozia prázdne regály! V zväze pekárov zúria: Zálohové faktúry nás zničia, tvrdia

Pekári to už nezvládajú - vysoké ceny energií nás ničia, budeme nútení zatvárať Zobraziť galériu (5)
Pekári to už nezvládajú - vysoké ceny energií nás ničia, budeme nútení zatvárať (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Pekári nezvládajú aktuálne nastavenie cien energií. Predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský upozorňuje, že ak sa situácia nezlepší, budú nútení podať podnet na Protimonopolný úrad. Zásadným problémom majú byť neznesiteľné faktúry, ktoré slovenskí pekári nezvládajú. Na paškál si zobrali aj ministra Vlčana, jeho pochybenia údajne komplikujú prácu pekárom.

Archívne VIDEO: Milan Lapšanský k zdražovaniu pečiva

Zdražovanie pekárenských výrobkov dávajú za vinu aj štátu, zväz pekárov bije na poplach (Zdroj: Topky)

Preverujeme správanie dodávateľov energií. Ak sa preukáže zneužitie postavenia, budeme konať,“ tvrdí Lapšanský. Dôvodom majú byť ceny energií, ktoré neodzrkadľujú aktuálnu situáciu na trhu. Lapšanský je presvedčený, že aktuálne ceny môžu zničiť množstvo pekárskych a cukrárskych prevádzok po celom Slovensku. "Pokiaľ sa preukáže zneužívanie dominantného postavenia dodávateľov energií, obrátia sa na Protimonopolný úrad SR a na ministra hospodárstva Karela Hirmana,“  zdôraznil.

Hrozia prázdne regály! V
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Problémom sú drakonické nedoplatky

„V súčasnosti pekárske, cukrárske a cestovinárske prevádzky dostávajú obrovské vyúčtovacie faktúry a zároveň medziročne 6- až 10-násobne vyššie zálohové faktúry, ktoré jednoducho nemajú z čoho financovať. Ak prevádzky skrachujú, pretože v priebehu roka zatvoria pre nedostatok financií, komu budú dodávatelia energií vracať preplatky? Kto bude ľudí zásobovať chlebom a pečivom? Odmietame robiť finančnú zaisťovňu energetickým molochom len preto, že majú dominantné postavenie v regiónoch,“ upozorňuje Lapšanský. Prízvukujú, že zálohové platby zasiahli pekárov a cukrárov na najhoršej možnej chvíli, čo mnohé prevádzky doviedlo na hranicu priepasti, kvôli ktorej plánujú ukončiť produkciu. 

Milan Lapšanský
Zobraziť galériu (5)
Milan Lapšanský  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Minister Vlčan nekoná!

Pekári sa s výčitkou pozerajú aj na ministra hospodárstva Samuela Vlčana. Podľa nich pochybil, keď nezakomponoval do slovenskej legislatívy tzv. OMNIBUS. „Toto nariadenie EÚ totiž rozširuje možnosti ekonomického spájania sa subjektov pre dosiahnutie lepšej vyjednávacej pozície v potravinovom reťazci. Aj preto sú mnohí pekári či cukrári v situácii, kedy zvažujú, že svoje prevádzky zatvoria. Bez podpory to jednoducho nezvládnu,“ uzatvára Lapšanský.

Samuel Vlčan
Zobraziť galériu (5)
Samuel Vlčan  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: Milan LapšanskýSamuel VlčanZväz pekárov cukrárov a cestovinárovPekári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu