Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalšie zneužitie údajov z platobnej karty pri online nákupe: Polícia vyzýva na obozretnosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Polícia SR - Trenčiansky kraj)

BRATISLAVA - Polícia vo štvrtok riešila ďalší prípad zneužitia údajov z platobnej karty pri nákupe na online bazári. Poškodená pre podvod prišla pri nákupe vankúša na kojenie o 9600 eur. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. Upozorňuje ľudí, aby pri platbe nikomu neposkytovali číslo platobnej karty, jej platnosť či verifikačný kód.

"Stále opakujeme, aby ste svoje údaje od platobných kariet i internet bankingu neposkytovali cez rôzne linky na objednanie prepravy. Stále ide o podvod! Najčastejšie sú podvodníkmi využívané bazáre, cez ktoré inzerujete na predaj rôzne veci," varuje polícia.

Polícia aktuálne vyšetruje aj ďalšie podobné prípady

Polícia aktuálne vyšetruje aj ďalšie podobné prípady. Malackí policajti riešia podvod pri predaji radiátora, v dôsledku ktorého poškodená po komunikácii so záujemcom o kúpu vyplnila údaje o platobnej karte cez zaslaný link, čím prišla o sumu 1280 eur. Ďalšie vyšetrovanie sa týka bazára s oblečením. Poškodená pri inzercii bundy prišla podobným spôsobom o 1001 eur.

Ďalšie zneužitie údajov z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Senecká polícia sa tiež zaoberá podvodom s bitcoinom

Senecká polícia sa tiež zaoberá podvodom s bitcoinom, pri ktorom poškodená prišla o 34.250 eur. Údajní zamestnanci spoločnosti spravujúci investície do bitcoinu ju mali telefonicky kontaktovať s otázkou, či nechce vybrať našetrenú sumu. "Následne si mala nainštalovať v mobile aplikácie, kde načítala údaje z občianskeho preukazu, údaje o platobnej karte a vygenerovaný kód nadiktovať zamestnancovi, ktorý jej zaslal QR kód a ten použiť v aplikácii banky," doplnila polícia. Neskôr jej v banke oznámili, že zneužitím osobných údajov z občianskeho preukazu jej bol poskytnutý spotrebný úver.

Ďalšie zneužitie údajov z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Buďte obozretní, nedôverujte neznámym osobám, ktoré vás telefonicky alebo elektronickou formou kontaktujú, požadujú vaše údaje k bankovým službám, či vás tlačia do úkonov, ktoré nie sú podľa vás v poriadku. Raďte sa, pýtajte sa, či už známych, pracovníkov v bankách, alebo na iných úradoch a miestach, ak si nie ste istí," radí polícia.

Viac o téme: NákupPlatobná kartaOnlinePolícia Zneužitie údajov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu