Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obvinený expolicajt Marián Kučerka: Po výsluchu v Sarajeve ho prepustili! V Bosne žiada o azyl

Marián Kučerka Zobraziť galériu (3)
Marián Kučerka (Zdroj: MINV)

BRATISLAVA/BOSNA A HERCEGOVINA - Ministerstvo spravodlivosti bude žiadať o vydanie zadržaného expolicajta Mariána Kučerku, ktorého zadržala polícia v Bosne a Hercegovine, na trestné konanie do SR. Kučerka tam žiada o azyl.

Rezort spravodlivosti informoval, že bude žiadať vydanie bývalého policajta Mariána Kučerku z Bosny a Hercegoviny. Obvineného Kučerku tam zadržala tamojšia polícia, ktorá ho odovzdala súdu. Ten ho prepustil a Kučerka momentálne žiada o azyl. 

"Na menovaného bol vydaný medzinárodný aj európsky zatýkací rozkaz Najvyšším súdom SR. MS SR bude žiadať o vydanie menovaného na trestné konanie do SR. Právnu úpravu v Bosne a Hercegovine týkajúcu sa lehôt nepoznáme, ale predpokladáme, že právnym nástrojom bude v tomto prípade Európsky dohovor o vydávaní z 13. decembra 1957," uviedli z ministerstva.

Kučerka žiada o azyl

V stanovisku, ktoré Kučerka zaslal médiám sa píše, že v Bosne a Hercegovine požiadal o azyl. "Urobil som tak ešte predtým, ako som sa dozvedel, že sudca Juraj Kliment na mňa vydal medzinárodný zatýkací rozkaz. K tomuto kroku som sa rozhodol po tom, ako sa stalo zrejmým, že na Slovensku som prenasledovaný v nespravodlivom politickom procese," píše Kučerka. 

Ďalej argumentuje tým, že podľa neho je "jednou z obetí prísľubu, ktorý dali v minulosti Igor Matovič a Daniel Lipšic svojim voličom, že v prípade, ak v roku 2020 vyhrajú parlamentné voľby, rázne sa vysporiadajú s tzv. Ficovou mafiánskou chobotnicou". Kučerka ďalej tvrdí, že k priznaniu bol pred obvinením donucovaný prokurátormi. 

Kučerka píše, že neuteká ani sa neskrýva pred spravodlivým a zákonným konaním, no podľa neho v sučasnosti proces, ktorý je proti nemu vedení, tieto náležitosti nespĺňa. "O mojej vine je dopredu rozhodnuté," tvrdí Kučerka. 

Celé vyjadrenie obvineného Mariána Kučerku si môžete prečítať na fotografiách nižšie.

Marian Kučerka poslal médiám list
Zobraziť galériu (3)
Marian Kučerka poslal médiám list  (Zdroj: Topky)
Marian Kučerka poslal médiám list
Zobraziť galériu (3)
Marian Kučerka poslal médiám list  (Zdroj: Topky)

Vypovedal v Sarajeve

Bývalý policajt po zadržaní vypovedal pred sudcom v Sarajeve, ktorý ho po výsluchu prepustil na slobodu. Tvrdí, že pred policajné orgány Bosny a Hercegoviny sa dostavil sám potom, čo sa dozvedel, že je naňho vydaný medzinárodný zatykač.

"Ešte raz opakujem, že sa neskrývam, ani neutekám. Štátne orgány Bosny a Hercegoviny, rovnako ako sudca Juraj Kliment, ešte pred vydaním medzinárodného a európskeho zatýkacieho rozkazu, disponovali všetkými údajmi o mieste aj dôvodoch môjho pobytu v Sarajeve, ako aj mojimi telefonickými a emailovými kontaktmi," dodal Kučerka. 

archívne video

Ozbrojení so samopalmi a baranidlom: Takto vtrhli policajti k expolicajtovi Kučerkovi (Zdroj: Tip čitateľa)

Obvinený expolicajt čelí obžalobe za prijatie úplatku vo výške 25.000 eur od podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom bývalého šéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka. Pomôcť mal za to Štefanovi Žigovi, príbuznému exministra Petra Žigu. V druhom skutku sa mu kladie za vinu, že mal prijať úplatok vo výške 200.000 eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Viac o téme: ZadržanieSúd Bosna a HercegovinaMarián Kučerka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu