Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Začala sa 81. schôdza Národnej rady: Poslanci majú rozhodnúť o termíne volieb

Rokovanie Národnej rady Zobraziť galériu (3)
Rokovanie Národnej rady (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Začala sa 81. schôdza Národnej rady (NR) SR. Poslanci by mali popoludní o 17.00 h rozhodnúť o termíne predčasných volieb. Koalícia predložila uznesenie o skrátení volebného obdobia s termínom volieb 30. septembra. Nezaradení poslanci z Hlasu-SD navrhli termín na 24. júna a Smer-SD už na 27. mája.

VIDEO Kollár náhle ukončuje 81. schôdzu a poslancov pozýva hneď na ďalšiu, ktorá ma ako jediný bod hlasovanie o voľbách

Kollár náhle ukončuje 81. schôdzu a poslancov pozýva hneď na ďalšiu, ktorá ma ako jediný bod hlasovanie o voľbách (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Program schôdze má viac ako 100 bodov. Okrem termínu volieb by mali poslanci rozhodnúť napríklad o novele exekučného poriadku či o vládnej novele zákona o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia.

rokovanie NR SR
Zobraziť galériu (3)
rokovanie NR SR  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Na programe je aj novela Ústavy SR z dielne Petra Pčolinského

Venovať by sa mali aj viacerým návrhom, ktoré vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Medzi nimi napríklad zákonu o ochrane ovzdušia či novele cestného zákona. Na opätovné prerokovanie vrátila aj zákon o dani z osobitnej stavby, ktorým sa má zdaniť tranzitný plynovod spoločnosti eustream sadzbou 6000 eur za kilometer.

Na programe je aj novela Ústavy SR z dielne Petra Pčolinského. Týka sa skrátenia volebného obdobia parlamentu, ráta aj s možnosťou referenda k tejto otázke. Poslanci z OĽANO zas navrhli odmenu za účasť na parlamentných voľbách formou zľavy desať percent z poplatkov štátu či zníženie kvóra pri miestnom referende.

V novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva navrhujú tiež znížiť započítanie prednostných hlasov vo voľbách do NR SR a vo voľbách do Európskeho parlamentu z troch percent na jedno percento, legislatívne upraviť prezidentské voľby poštou či zabezpečiť distribúciu zoznamu kandidátov do domácností aj vo voľbách do orgánov samosprávy.

V druhom čítaní je aj novela zákona o integrovanom záchrannom systéme

Definitívne by mali na tejto schôdzi poslanci rozhodnúť aj o novele zákona o energetike či o ekologickej poľnohospodárskej výrobe. V druhom čítaní je aj novela zákona o integrovanom záchrannom systéme. Ráta s posilnením pôsobnosti Ministerstva vnútra SR na strategickej úrovni riadenia a koordinácie jednotlivých zložiek. Policajný zbor by sa mal začleniť medzi základné záchranné zložky tohto systému. Novela by mala umožniť vznik integrovaných bezpečnostných centier.

Viac o téme: PoslanciSchôdzaRokovanie NR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu