Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na výbore k únosu Vietnamca bolo horúco: Slovná prestrelka medzi Žilinkom a Krúpom! Ospravedlnenie sa nekoná

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/AP/An Dang)

BRATISLAVA – Počas branobezpečnostného výboru, ktorý sa vo štvrtok venoval jedinej téme – kauze únosu vietnamského občana našim vládnym špeciálom – bolo horúco. Poslanci si naň totiž zavolali generálneho prokuratúra Maroša Žilinku. Ten sa dostal niekoľkokrát do ostrej výmeny názorov s predsedom výboru Jurajom Krúpom (SaS).

Predseda výboru Juraj Krúpa hovorí o jasných dôkazoch z Nemecka. Výbor zvolal potom, ako bol v Berlíne odsúdený už druhý obžalovaný v tejto kauze. Nemecké orgány chce dokonca požiadať o informácie k spolupráci so slovenskými partnermi. Slovenské vyšetrovanie ešte k tomu označil za nedostatočné.

Maroš Žilinka na výbore k únosu Vietnamca: Nezhodol sa s predsedom výboru Krúpom (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Naopak, bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta tvrdí, že nie je možné konštatovať, že unesený občan Vietnamu bol na území Slovenska, pokiaľ o tom nebude absolútna istota. "Podozrenie pretrváva, ale istota nie je," skonštatoval Remeta. Od Nemecka aktuálne žiada slovenská strana GPS i kamerové záznamy a ďalšie dôkazy, ktoré by mohli potvrdiť podozrenia z nemeckého rozsudku. Prokurátor označil za hendikep, že sa únos nezačal vyšetrovať skôr. Potvrdil, že v prípade bol vypočutý aj exminister vnútra Robert Kaliňák. Celkovo vypočuli 62 osôb. Ďalšie dôkazy by podľa neho mohlo priniesť vyšetrovanie podozrení z korupcie, ktoré dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry.

Na výbore k únosu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa zasa opätovne ohradil voči vyjadreniam, že orgány prokuratúry vo veci nekonajú. "Vyšetrovanie vykonáva vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby, dozor prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava. Sú vykonávané početné dožiadania o poskytnutie právnej pomoci, ktoré reagujú na aktuálne zistenia," povedal Žilinka. Doteraz sa podľa neho nezistila vedomá participácia občanov Slovenska na únose, napriek tomu sa podozrenie preveruje ďalej. Prieťahy vo vyšetrovaní odmieta. Rovnako nesúhlasí s tým, že niektorí ochrankári neprišli vypovedať, lebo sa cítili zastrašení.

Podľa Krúpu však "jasné, rukolapné dôkazy z Nemecka", ktoré ukazujú, že vietnamského občana uniesli cez Slovensko. "Dve hodiny sme žiadali generálneho prokurátora a krajského prokurátora, aby sa k tomu vyjadrili. Za dve hodiny sme tu mali len samé zahmlievanie, výhovorky a vyhýbanie sa niektorým otázkam," komentoval. Nemecké orgány chce oficiálne požiadať o informácie o priebehu spolupráce so slovenskými orgánmi a kto ju brzdí.

Na výbore k únosu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Žilinka sa ospravedlniť nechystá

Krúpa neplánuje ani po dnešnej vypätej atmosfére prehodnotiť slová, ktoré adresoval generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, od ktorého žiadal, aby sa ospravedlnil za svoje výroky k prípadu únosu vietnamského občana. Žilinka totiž na dnešnom výbore povedal, že si za všetkými vyjadreniami stojí a ospravedlňovať sa za ne nemieni.

„Mne by stačilo, keby generálny prokurátor konečne uznal fakty na základe dôkazov z dvoch rozsudkov súdu v Nemecku z roku 2018 a 2023, ktoré konštatujú, že vietnamský občan žiadajúci o politický azyl v Nemecku bol unesený cez Slovensko a nevyhováral sa na prebiehajúce vyšetrovanie,“ povedal pre Topky.sk Krúpa. „Ja sa mu ospravedlním, keď bude dokázané, že sa orgány v Nemecku v trestnom konaní mýlia a na základe toho mylného dokazovania odsúdili dvoch ľudí na dlhoročné tresty,“ odkázal.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu došlo v roku 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. V roku 2018 právoplatne odsúdili v Nemecku za účasť na únose Longa N. H. na takmer štyri roky väzenia. V januári zatiaľ neprávoplatne odsúdili aj druhého obžalovaného L. Anh Tua na päť rokov odňatia slobody.

Viac o téme: únosVýborJuraj KrúpaMaroš ŽilinkaVietnamec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu