Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Politici si pripomenuli obete holokaustu: Zdôrazňujú dôležitosť histórie

Prezidentka SR Zuzana Čaputová kladie veniec Zobraziť galériu (8)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová kladie veniec (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer )

BRATISLAVA - Ak bude spoločnosť slepá voči historickým faktom, bude odsúdená na opakovanie tragických momentov. Pri príležitosti piatkového pietneho aktu na pamiatku obetí holokaustu to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Upozornila, že napriek ôsmim desiatkam rokov, ktoré uplynuli od hrôz holokaustu počas druhej svetovej vojny, sa i v súčasnosti objavujú pokusy popierať a bagatelizovať jeho zverstvá. "Rovnako sme svedkami otvorenej nenávisti, verbálnej i fyzickej, voči Židom i iným menšinám," upozornila. I preto je podľa nej potrebné si nielen pripomínať históriu, ale brať si z nej poučenie.

Video: Prezidentka Zuzana Čaputová si pripomenula Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Prezidentka Zuzana Čaputová si pripomenula Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Úctu pamiatkam obetí holokaustu vyjadria na rovnakom mieste počas predpoludnia aj predseda parlamentu SR Boris Kollár (Sme rodina) a dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína 27. januára utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k oslobodeniu koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v roku 1945.

VIDEO Politici si pripomenuli
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer )

VIDEO Politici si pripomenuli
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer )

VIDEO Politici si pripomenuli
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer )

Pripomínanie histórie je dôležité i preto, aby sa neopakovali tragédie, tvrdí Boris Kollár

Je dôležité si pripomínať históriu, aby sa neopakovali tragédie, ktoré sa v minulosti udiali. Pri príležitosti piatkového Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu to zdôraznil predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina). "Za osobitne dôležité považujem edukovať mládež a upozorňovať ju, že súčasná sloboda nie je samozrejmosťou. Udalosti na Ukrajine sú toho, žiaľ, dôkazom," upozornil.

Video: Predseda NRSR a predseda vlády SR si položením vencov uctili Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Predseda NRSR a predseda vlády SR si položením vencov uctili Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

V tejto súvislosti vníma i dôležitosť pietnych aktov a pripomínaní si tragických momentov histórie, vrátane ich kauzálnych súvislostí. Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína 27. januára utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k oslobodeniu koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v roku 1945.

VIDEO Politici si pripomenuli
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

VIDEO Politici si pripomenuli
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Holokaust pripomína, že od nenávisti k ohavným skutkom nie je ďaleko

Holokaust pripomína, aké ľahké je prejsť od nenávistných slov k ohavným skutkom. Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu to na piatkovej pietnej spomienke v Bratislave povedal dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). "Pretože ľudská pamäť je krátka, musíme si tieto hrôzy neustále pripomínať. Z úcty k obetiam máme povinnosť odmietnuť nenávisť už v jej zárodkoch a namiesto hnevu a nevraživosti sa zameriavať na dialóg, rešpekt a vzájomné porozumenie," zdôraznil.

VIDEO Politici si pripomenuli
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Upozornil pritom na fakt, že i "konečné riešenie židovskej otázky" nevzniklo zo dňa na deň, ale systematickými a tolerovanými prejavmi nenávisti, ktoré presiakli do celej spoločnosti. Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína 27. januára utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k oslobodeniu koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v roku 1945.

VIDEO Politici si pripomenuli
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Každý pokus o rasovú nadradenosť musí byť výstrahou, tvrdí Natália Milanová

Každý čo i len pokus o rasovú nadradenosť musí byť výstrahou aj v prítomnosti. Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu to uviedla na sociálnej sieti dočasne poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). Apeluje na pripomínanie príčin i dôsledkov holokaustu a hrozby opakovania podobných tragédií.

 

🕯️ #WeRemember Viac ako milión žien, mužov a detí bolo neľútostne zavraždených v koncentračnom tábore Auschwitz -...

Posted by Natália Milanová - ministerka kultúry on Thursday, January 26, 2023

"Pamätajme. Zachovajme si ľudskosť, odmietnime nenávisť, ktorá prináša utrpenie, smútok i smrť," zdôraznila ministerka. Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína 27. januára utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k oslobodeniu koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v roku 1945.

Holokaust ako produkt nenávisti

SaS zdôraznila, že nenávistnými prejavmi je popretkávaná aj súčasná spoločnosť a nemožno ich tolerovať. "Holokaust vznikol ako produkt nenávisti a kolektívneho ticha či ľahostajnosti, pričom sa aj dnes môže týkať každého jedného z nás. Malo by nám preto záležať na tom, aby neboli prejavy neznášanlivosti v našej spoločnosti tolerované. Miera nenávistných prejavov a útokov na slabších často aj dnes prekračuje únosné hranice," uviedla poslankyňa a exministerka Mária Kolíková (SaS). Zdôraznila, že chrániť základné ľudské práva, brániť hodnoty ľudskosti, rovnosti a rozmanitosti je povinnosťou všetkých. Spolu s ďalšími predstaviteľmi strany odmietli neznášanlivosť.

Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová pripomenula milióny zabitých a umučených ľudí v koncentračných táboroch. "Aj toto dokáže ľudská nenávisť. Dôvod si vždy dokáže nájsť. Nikdy nezabudnime, do akých obludných rozmerov dokáže narásť zlo, ak sa mu nepostavíme hneď od začiatku," povedala.

 

Šesť miliónov zabitých a umučených v koncentračných táboroch. K tomu milióny ďalších obetí a zmarených ľudských osudov....

Posted by Veronika Remišová on Thursday, January 26, 2023

"Nesmieme zabudnúť ani na smutnú časť našej histórie. Z územia Slovenska vypravil ľudácky režim na smrť 105.000 ľudí židovského pôvodu. Vtedy si za nepriateľov vybral Židov, Rómov... Nezabúdajme, neopakujme históriu," zdôraznil podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč.

 

Často chodím okolo tohto miesta. Medzi Prievidzou a Novákmi, kde sú dnes polia a sklenníky, bol svojho času pracovný...

Posted by Richard Takáč - poslanec NR SR on Thursday, January 26, 2023

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec NR SR Peter Pellegrini pripomenul, že politika nenávisti a ideológia nadradenosti jednej rasy nad druhou si vyžiadala milióny nevinných ľudských obetí. "Nedovoľme, aby sa dejiny opakovali v tejto zvrátenej podobe a postavme sa vždy voči tým, ktorí sa ich snažia účelovo dezinterpretovať a tak šíriť zlo ďalej," apeloval.

 

UCTIME SI PAMIATKU NEVINNÝCH OBETÍ Dnes si pripomíname Medzinárodný deň obetí holokaustu. Politika nenávisti a...

Posted by Peter Pellegrini on Friday, January 27, 2023

Predseda Republikovej rady mimoparlamentnej Aliancie László Sólymos zdôraznil potrebu poučiť sa z minulosti a nezabudnúť. "Osudy šiestich miliónov zabitých v táboroch, aj tých, ktorí sa vrátili, nám pripomínajú, čo dokáže človek, keď je zmanipulovaný. Klamstvá alebo, ako ich poznáme dnes, hoaxy a konšpirácie, v každej dobe podnecujú k nenávisti a tá k násiliu," upozornil. V tejto súvislosti sa poďakoval aj za činnosť inštitúcií, ktoré zachovávajú svedectvá preživších.

Viac o téme: PrezidentkaZuzana ČaputováMedzinárodný deň obetí holokaustu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu