Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Všeobecná poisťovňa dáva preč ruky od dievčatka s SMA: Editke nechcú preplatiť potrebný liek, len ten ju zachráni!

Editke zamietli podanie lieku Zobraziť galériu (2)
Editke zamietli podanie lieku (Zdroj: Facebook/Monicka Rischerová)

BRATISLAVA - V novembri sa malej Editke a jej rodine svet obrátil hore nohami. Bolo jej diagnostikované ochorenie SMA II, spinálna svalová atrofia. Podľa poisťovne však liečba, ktorú jej poskytujú, je najlepšou voľbou v jej aktuálnom zdravotnom stave. Liek Zolgensma je však v Českej republike aplikovaný a preplácaný zdravotnými poisťovňami bez problémov.

Podľa ošetrujúcej lekárky Editky dievčatko spĺňa všetky kritériá a je vhodnou kandidátkou na podanie lieku Zolgensma, ktorý stojí 2 milióny eur. Ošetrujúca lekárka zároveň prisľúbila, že ak sa rodine podarí vyzbierať peniaze, liek je ochotná jej podať. Preto mamina Editky neváhala a založila zbierku na pomoc malej Editke, keďže drahocenný čas sa jej kráti. 

Detská ombudsmanka Tomanová hodnotí vplyv pandémie na deti (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ich posledná nádej, že liek bude preplatený zdravotnou poisťovňou však nadobro zhasla. Všeobecná zdravotná poisťovňa v týchto dňoch oznámila pani Rischerovej zamietavé stanovisko. Editka však podľa slov maminy každým dňom slabne a po štyroch prejde sotva meter. 

Pani Rischerová sa dokonca pokúšala obrátiť aj na našich politikov, no okrem dvoch nedostala žiadnu odpoveď. Údajne ich ani nežiadala o finančnú pomoc, ako skôr o pomoc s úradmi, najskôr pri schvaľovaní lieku Zolgensma a teraz pri odvolávaní.

Všeobecná poisťovňa dáva preč
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Monicka Rischerova)

Poisťovňa malej Editke povolila iba podanie lieku Spinraza, ktorý má zlepšiť motorické schopnosti pacienta, stabilizuje jeho stav a zastavuje zhoršovanie ochorenia, no zároveň nie je podávaný jednorazovo ako Zolgensma ale bude jej podávaný v pravidelných dávkach do konca života.

Liek pre Editku nie je bezpečný, tvrdí poisťovňa

Obrátili sme sa teda na Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, ktorá zamietavé stanovisko odôvodnila slovami, že v tomto prípade nejde o cenu liečby ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, keďže liek stojí 2 milióny eur, ale v zdravotnom stave malej Editky momentálne neexistuje dostatok publikovaných medicínskych dôkazov o bezpečnosti a účinnosti liečby, keďže Editka trpí ochorením SMA II a nie SMA I.

Upozorňujú, že poistencom, ktorým doteraz schválili Zolgensmu, majú iný typ ochorenia (SMA I), a teda iný zdravotný stav ako Editka, u ktorej sa už prejavili príznaky (SMA II). Z verejného zdravotného poistenia sa tak liečba bude aj do budúcnosti preplácať iba pacientom s typom ochorenia SMA I a SMA II, no predovšetkým pacientom bez príznakov ochorenia. Ubezpečujú, že liečba, ktorá jej bola poskytnutá, je pre ňu tá najvhodnejšia a žiaľ ani liek Zolgensma nezaručuje uzdravenie ani úplné vyliečenie u detí, u ktorých sa choroba už prejavila.

"Na základe dôkladného oboznámenia sa so zdravotným stavom poistenky a medicínskymi poznatkami došlo k zhode odborníkov (hlavný odborník pre neurológiu, hlavný odborník pre detskú neurológiu a ošetrujúci lekár, MZ SR a VšZP), že liečba, ktorá je pacientke schválená a ktorá jej bola podaná, je podľa klinických dát a medicíny založenej na dôkazoch najlepšou možnou voľbou vzhľadom k jej aktuálnemu zdravotnému stavu", dodalo oddelenie komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Viac o téme: ZolgensmaEditkaSMA II
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu