Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pôjde Dušan Dědeček na slobodu? Okresný súd bude rozhodovať o žiadosti šoféra z auta smrti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky.sk / Ramon Leško)

BRATISLAVA - Začiatkom októbra minulého roka otriasla Slovenskom tragédia, aká nemá v našej krajine obdobu. Bývalý sekretár Deaflypijského výboru Slovenska Dušan Dědeček opitý narazil do zastávky Zochova v centre mesta. Zabil pritom päť študentov. Súd bude teraz rozhodovať o jeho prepustení z väzby.

Keď 2. októbra krátko pred 23:00 hodinou v nedeľu večer na Staromestkej ulici čakali ľudia na svoje spoje, ani im nenapadlo, že zažijú noc hrôzy. Presne vtedy sa totiž z podjazdu vyrútilo auto, ktoré šoféroval 60-ročný opitý Dušan Dědeček. Vedľa neho sedel jeho dospelý syn, ktorý bol tiež pod vplyvom alkoholu. Dědeček vo vysokej rýchlosti vyšiel z podjazdu a zmietol ľudí, ktorí stáli na zastávke Zochova. 

archívne video

Vodič zo zastávky smrti Dušan Dědeček prichádza na odvolací súd (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Tí, ktorí mali šťastie a stáli ďalej alebo sa stihli uhnúť, opísali, ako sa zovšadial ozýval krik, plač a po zemi boli telá ľudí. Šofér auta smrti pripravil o život päť mladých študentov. Policajti ho okamžite zadržali. Dědečka 14. októbra vzali do väzby, kde je doteraz a v prípade sa naďalej vedie vyšetrovanie. 

"Prebieha intenzívne prípravné konanie za účelom zistenia skutkového stavu, v rámci vyšetrovania prebiehajú výsluchy svedkov, znalecké dokazovanie z rôznych vedných odborov, účelom ktorých je zodpovedanie odborných otázok," informoval prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry Bratislava Juraj Chylo. Dodal, že experti skúmajú napríklad spôsob jazdy či správanie sa všetkých účastníkov cestnej premávky a tiež samotnú príčinu dopravnej nehody.

Pôjde na slobodu?

Dědeček aktuálne žiada o prepustenie z väzby. Tú by súd mohol nahradiť až do vytýčeného hlavného pojednávania monitorovacím náramkom a dohľadom probačného a mediačného úradníka. Neverejné zasadnutie, na ktorom súd preskúma, či pominuli dôvody väzby, sa bude konať už túto stredu. 

Pôjde Dušan Dědeček na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk / Ramon Leško)

Viac o téme: SmrťŠtudentiOkresný súdZochovaDušan Dědeček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu