Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spolu konečne prezradilo svoje plány s Dzurindom: Po memorande napokon prišli s touto ZMENOU názvu!

Spolu po podpísaní memoranda s Dzurindom zmení aj názov. Zobraziť galériu (3)
Spolu po podpísaní memoranda s Dzurindom zmení aj názov. (Zdroj: Spolu-OD)

BRATISLAVA - Je to tu. Po mesiacoch čakania sme sa konečne dozvedeli, aké oficiálne plány má so stranou spolu poslanec a jej líder Miroslav Kollár. Po tom, ako v pondelok podpísal memorandum s expremiérom Mikulášom Dzurindom, sa dnes verejnosti rozhodol predstaviť vynovený názov, ktorý zrejme bude zastrešovať viaceré menšie subjekty.

archívne video

Dzurinda o členstve OĽANO v skupine EPP a hodnotách ľudovcov (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Strana Spolu – občianska demokracia sa totiž zmení. Konkrétne pôjde o názov, ktorý po novom znie Modrá koalícia.

"Predseda strany Miroslav Kollár a podpredseda strany Pavel Nechala dnes, 24. januára 2023 podali na Ministerstve vnútra SR žiadosť o registráciu zmeny stanov strany s novým názvom. Zmenu názvu strany odsúhlasili delegáti mimoriadneho snemu strany Spolu v pondelok 23. januára 2023," informuje strana.

Spolu konečne prezradilo svoje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Spolu-OD)

Súvisí to s Dzurindovým plánom

V kontexte prebiehajúcich udalostí tak ide o ďalší avizovaný krok v spájaní niekdajšej strany Spolu s projektom dvojnásobného expremiéra Mikuláša Dzurindu a v príprave širšej stredopravej platformy pre najbližšie parlamentné voľby.

Miroslav Kollár podpísal s expremiérom Mikulášom Dzurindom memorandum o spoločnej politickej budúcnosti
Zobraziť galériu (3)
Miroslav Kollár podpísal s expremiérom Mikulášom Dzurindom memorandum o spoločnej politickej budúcnosti  (Zdroj: Facebook/SPOLU - občianska demokracia)

Podpísali už aj memorandum

Kollár v pondelok tiež podpísal s Mikulášom Dzurindom Memorandum o spolupráci. "Podpisom memoranda sme aj formálne potvrdili záujem a spoluprácu na založení spoločnej politickej platformy, ktorá bude spájať programovo blízke politické strany a hnutia - najmä na báze členov Európskej ľudovej strany (EPP) a bude otvorená pre odborníkov a autority  z rôznych oblastí verejného života," upresnil poslanec Kollár.

Prvý snem očakávajú ešte v polovici februára

Podľa predsedu Kollára je cieľom široká a dlhodobá spolupráca, nielen pre blížiace  sa predčasné voľby. Prioritnou ambíciou spoločného projektu je zlepšiť život na Slovensku  a udržať našu euroatlantickú orientáciu. Tento cieľ sa podľa neho dá dosiahnuť spájaním a spoluprácou existujúcich demokratických politických zoskupení, aj nových politikov, ktorí majú záujem pomôcť Slovensku zbaviť sa populizmu a extrémizmu a vrátiť sa  na trajektóriu rozvoja.

Nasledujúci snem strany, na ktorom budú prijaté ďalšie formálne kroky vyplývajúce zo spájania s projektom Mikuláša Dzurindu sa v zmysle prijatého uznesenia podľa Spolu udeje ešte v prvej polovici februára 2023.

Viac o téme: ZmenaNázovMikuláš DzurindaSpoluMiroslav KollárModrá koalícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu