Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najvyšší súd rozhodol: Razia bola nezákonná, kukláči zasahovali v Pente neprávom!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: PENTA, Topky/Ján Zemiar, TASR - Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA – Policajná prehliadka kancelárií investičnej skupiny Penta bola nezákonná. Rozhodol o tom Ústavný súd. Vo vyšetrovaní malo dôjsť k závažným pochybeniam zo strany vyšetrovateľov. Právnici investičnej skupiny Penta sa vo svetle týchto udalostí rozhodli podať na Ústavný súd sťažnosť. Ten sa k problematike vyjadril zatiaľ len čiastkovo.

Haščák a Bubeníková na údajnej nahrávke Gorily

„Právnici Penty poukázali na to, že prehliadka kancelárií bola bezdôvodná,“ píše Adam Valček z Plus 7 Dní. Údajne bolo porušené právo na ochranu súkromia a právo na právnu ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromia. K porušeniu malo dôjsť zo strany Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a špeciálnej prokuratúry. 

Najvyšší súd rozhodol: Razia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

K pochybeniu došlo na viacerých frontoch

Nahrávka prokurátora špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu z októbra 2022 ukazuje, že pri nasadení kukláčov v Pente bol obídený jeden z najdôležitejších stupňov viacstupňového schvaľovania. Nasadeniu by mala predchádzať písomná žiadosť, ktorú podpisuje nadriadený vyšetrovateľa, v tomto prípade riaditeľ NAKA. Keď všetci súhlasia, dopíše sa to na tlačivo žiadostí.

Najvyšší súd rozhodol: Razia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk)

Dodávajú, že prehliadku nariadila vedúca vyšetrovacieho tímu Gorila Martina Babacsová a k schváleniu došlo zo strany prokurátora špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu. Bývalý riaditeľ NAKA Branislav Zurian tvrdí, že pri nasadení kukláčov bol obídený a žiadosť na zásah schvaľoval až dodatočne, tieto informácie potvrdil pre Plus 7 Dní. Vyšetrovateľka Babacsová tieto tvrdenia však odmieta.

Martina Babacsová
Zobraziť galériu (7)
Martina Babacsová  (Zdroj: OZ Ivanka)

Prehliadka nebola ničím podložená

Po tom, čo Najvyšší súd vyhodnotil stíhanie ako nezákonné a nepodložené a prepustil z väzby spolumajiteľa spoločnosti Penta Jaroslava Haščáka došlo ku krokom zo strany firmy Penta Investments Limited a Penta Real Estate a Digital Park II. Firmy sa obrátili na Ústavný súd a podľa  Plus 7 Dní sa na súde ich právnici sťažovali, že prehliadka nebola ničím podložená. „Nebolo dané podozrenie, že v ich priestoroch sa nachádzajú veci dôležité pre trestné konania. Príkaz bol vydaný v trestnej veci, ktorá prebieha od roku 2015 a je nelogické, aby sa po takom dlhom čase nejaké relevantné veci nachádzali v ich priestoroch,“ citoval súd jednu zo sťažností.  

Najvyšší súd rozhodol: Razia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na teraz však nie je známe, ktoré sťažnosti boli Ústavným súdom uznané. Podľa informácii zverejnených súdom v pondelok (16. 01.) vyhovel iba časti z nich. Viac o téme razie v budove Penty sa môžete dočítať TU.

Viac o téme: Najvyšší súdJaroslav HaščákPentaMartina BabacsováOndrej RepaÚstavný Súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu